loader image

Učenje i razvoj mozga kod deteta u predškolskom uzrastu

apr 9, 2024 | O deci i roditeljstvu | 0 Komentara

Predškolski uzrast je period koji je vrlo izazovan za većinu roditelja i njihovu decu.

U periodu od pete, šeste godine, a neretko i ranije, svet mališana se proširuje i van okvira porodice. Značajnu ulogu sada preuzimaju vaspitači i drugi odrasli van porodice koji se uključuju u život deteta.

(Photo by Yan Krukau from Pexels)

Razvoj mozga u ranom uzrastu

Za razvoj mozga prve tri godine života su od ključne važnosti za formiranje mišljenja i sposobnosti rezonovanja. Mozak nastavlja da raste i razvija se i tokom predškolskih godina i zato je od presudne važnosti način na koji roditelji i vaspitači sarađuju sa decom i podstiču njihov razvoj.

U ovom periodu dete uči o sebi i svetu oko sebe, i to učenje se  „ugrađuje“ u njegov mozak. Mozak deteta jeste vrlo fleksibilan, lako i brzo može da se adaptira na različite promene i povrede. Određeni okviri ipak postoje u ovom ranom periodu razvoja i oni se ne smeju propustiti, jer je teško nadoknaditi ih. Jedan takav značajan okvir jeste razvoj govora i jezika.

(Photo by Ksenia Chernaya from Pexels)

 

Šta je bitno za razvoj zdravog mozga kod dece

Sem zadovoljavanja fizičkih potreba (hrane, sna, skloništa, održavanja dobrog zdravlja), od presudne važnosti za razvoj mozga kod dece je i zadovoljavanje njihovih emocionalnih potreba i adekvatna stimulacija.

Od naranijeg uzrasta, a pogotovo u periodu pred polazak u školu važno je da se pridržavate sledećih smernica:

  • Pokažite privrženost, interesovanje i prihvatanje

Nije dovoljno samo voleti dete, ta ljubav mora da se pokazuje svakog dana. Istraživanja pokazuju da deca koja dobijaju toplu, dostojnu, pažnju punu ljubavi proizvode manje kortizola, hormona stresa, i kada postanu uznemirena, mogu mnogo brže da „isključe“  svoje stresne reakcije. S druge strane, deca koja su zlostavljana i zapostavljana u ranim, godinama života  sklona su da  osećaju više i češće stresnih situacija, i s manje provokacije. Provođenje vremena nasamo s detetom, pokazivanje znatiželje za njegove aktivnosti i razmišljanja  će mu pokazati da je voljeno i prihvaćeno, učvrstiće i ojačaće razvoj njegovog mozga.

  • Pričajte sa decom

Deca razvijaju jezik tako što dobijaju priliku da govore i da se s njima razgovara. Zato birajte uvek konverzaciju s detetom pre nego što mu ponudite sadržaj televizijskih emisija ili interneta, jer su to pasivni mediji koji ne zahtevaju odgovor od deteta. Navodite ga da samo razmišlja i rezonuje u razgovoru sa vama.

(Photo by Tatiana Syrikova from Pexels)

  • Čitajte, čitajte, čitajte

Čitanje i pričanje priča je od velikog značaja još od ranog uzrasta vašeg deteta. Ono stimuliše i razmišljanje i učenje. Budite strpljivi, jer mališani uče ponavljanjem. Korisno je i prepričavanje vaših iskustava iz najranijih dana, jer se tako izgrađuje bliskost i poverenje, podstiče se slušanje i veština učenja.

  • Ohrabrite radoznalost, istraživanje i učenje kroz igru

U predškolskom periodu deca otkrivaju sebe, žele da eksperimentišu sa svojim interesovanjima i sposobnostima. Pružite detetu priliku da eksperimentiše unutar raznih aktivnosti i tako ćete im izgraditi osećaj samopoštovanja i sampouzdanja.

  • Ograničite vreme za gledanje televizije

Vodite računa kakav sadržaj se plasira detetu, ono uči iz materijala koji mu je pružen. Ono ne može da napravi razliku između realnosti i fantazije, pa je veoma značajno da im pružite objašnjenja određenog sadržaja, posebno kada je reč o neprihvatljivom ponašanju i nasilju. Kada god je zgodno postavite pitanje  „Šta bi ti uradio da si u toj situaciji?“… Objasnite detetu zašto određeni sadržaj nije dobar za gledanje.

(Photo by Luna Lovegood from Pexels)

  • Koristite disciplinu za učenje, nikada ne postiđujte i ponižavajte dete

Najbolji vid discipline je podučavanje. Deca odlično reaguju na disciplinu punu ljubavi. Takva disciplina ohrabruje i podstiče zdrav razvoj mozga, nasuprot kažnjavanju i ponižavanju deteta.

  • Prepoznajte i prihvatite jedinstvenost vašeg deteta

Deca uče o sebi i svetu oko sebe posmatranjem i slušanjem, s toga su bitne poruke koje dobijaju od roditelja i vaspitača. Prihvatite dete onakvim kakvo jeste, izgrađujte njegov osećaj samospoznaje i vrednosti. Time ga podstičete da ceni svoje posebne kvalitete i sposobnosti. Učite ga da ima hrabrosti da pokuša nove stvari jer mu to obezbeđuje da se lako nosi sa pritiscima i izazovima u životu.

(Photo by Olia Danilevich from Pexels)

  • Pažljivo birajte vrtić i budite u toku sa dešavanjima u njemu

Od velike važnosti je okruženje u kome boravi vaše dete. Neophodno je da vaspitači znaju šta je sve neophodno i potrebno za zdrav razvoj vašeg deteta i da se imaju sluha i za praćenje individualnih potreba svakog deteta, kao i dovoljno vremena i kapaciteta za to.

  • Pazite na sebe

Odvojte vreme za sebe, za trenutke u kojima ćete uživati, jer takvi ispunjeni dobrom emocijom i energijom ćete se detetu posvetiti na kvalitetan način i naučiti ga da ceni i vas i sebe.

Literatura:

Nelsen Dž., Irvin, Č. i Dafi, R.: Pozitivna disciplina: Za predškolce. Beograd: Leo commerce, 2007.

Naslovna fotografija: Cottonbro studio from Pexels

Autor: Maja Mančić

Psiholog i dečji integrativni psihoterapeut

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci