loader image

Testiranje za polazak u prvi razred: kako pripremiti sebe i dete

apr 7, 2023 | O deci i roditeljstvu | 0 Komentara

 

Polazak deteta u osnovnu školu predstavlja novo razdoblje u životu jedne porodice. Ono takođe znači da je došlo vreme promena u porodičnoj dinamici. Često ovaj period boji strah koji roditelji osećaju i prilikom prvog stepenika: testiranja deteta za polazak u prvi razred.

(Photo by Katerina Holmes on Pexels)

Zašto se deca testiraju pred polazak u školu?

Testiranje deteta, koje obavljaju školski psiholog ili pedagog, obavlja se radi procene zrelosti deteta pred polazak u školu.

Kroz standardni test i intervju sa detetom i roditeljima procenjuju se:

  • Emotivna zrelost deteta (koliko je dete spremno samostalno da obavlja svoje obaveze, na koji način dete kontroliše svoje emocije, rešava konflikte…)
  • Kognitivna zrelost deteta (predstavlja intelektualnu zreslot i procenjuje se kroz set pitanja vezanih za osnovna znanja jednog predškolca, ispituje se kako dete usvaja nova znanja, njegov rečnik i razumevanje reči, detetova interesovanja, na koji način i da li logički razmišlja…)
  • Socijalna zrelost deteta (procenjuje se da li i na koji način dete može da prihvati školska pravila, jer se okruženje menja, potrebno je da se sedi na času, a istovremeno se dolazi u novu sredinu i sklapaju nova prijateljstva)
  • Fizička zrelost deteta (procenjuje se na sistematskom pregledu koji obuhvata preglede lekara pedijatra, fizijatra, oftamologa, ORL-a i stomatologa).

(Photo from Pinterest)

 

Kako testiranje izgleda?

Roditelji zajedno sa detetom odlaze na testiranje, nakon upoznavanja sa psihologom/pedagogom tokom kog se „opušta“ atmosfera i par pitanja postavljenih roditeljima, dete ostaje samo u prostoriji. Roditelji čekaju ispred i ispunjavaju upitnik.

Testiranje obično traje oko 40 minuta.

 

Kako da spremimo dete za testiranje?

Ne postoji način da se dete spremi za testiranje za dva, tri dana, jer se procenjuje sveukupno funkcionisanje deteta. Predškolski program postoji i osmišljen je da bi dete dobilo osnovna znanja potrebna za polazak u školu i on jeste priprema za usvajanje gradiva.

Ono što možete da uradite jeste da pričate sa detetom o tome da uskoro kreće u školu, da pred sam polazak u školu sva deca pričaju sa psihologom/pedagogom kako bi ih upoznali i videli kod koje učiteljice bi bili u razredu.

Spomenite da će u okviru razgovora ostati jedno vreme sami u prostoriji sa psihologom/pedagogom (ili recite da će da igraju kviz dok su sami). Mama i tata će za to vreme biti ispred i čekati. Važno je da dete zna da ste tu i da ga nećete ostaviti.

Pričajte o tome kako je vama bilo u školi, podelite sa detetom vaše lepe uspomene, na taj način od samog starta ne pravite „bauka“ od polaska u školu.

(Photo by Oeksandr Pidvalnyi on Pexels)

 

Najčešći roditeljski strahovi

Deca su često spremnija za testiranje nego sami roditelji. Neki od najčešćih strahova roditelja su:

  1. Šta ako moje detete ne bude znalo sve odgovore? Moram da ga spremim.

Sasvim je u redu da vaše dete ne zna odgovore na sva pitanja. Testiranje deteta za polazak u školu nije odgovaranje za ocenu, u redu je da dete ne zna odgovore na sva pitanja.

Dovoljna priprema je svakodnevni razgovor sa detetom.  Čitajte i pričajte o tome šta ste pročitali, kako bi dete počelo ne samo da proširuje svoj rečnik, već i vežba razumevanje teksta. Brojite zajedno. Neka usvajanje znanja bude kroz igru, svakodnevni život, iskustva, a ne strukturisano učenje i propitivanje.

 

  1. Mislim da moje dete nije spremno za školu

Pustite stručnjacima da to prosude. Ako imate bilo kakve sumnje oko toga da je vaš mališan spreman za školu, pričajte o tome sa psihologom/pedagogom. Objasnite razloge. Nekada nam se čini da dete nije zrelo, ali ne zaboravite da od testiranja deteta do polaska u školu prođe par meseci. Deca od sedam godina se ubrzano razvijaju i moguće je da će da sazre do septembra.

Ako sumnjate ili stručnjaci posumnjaju da je zrelost deteta na nivou potrebnom za polazak u školu poslaće vas na dodatnu procenu/komisiju koja može da odluči da se polazak odloži godinu dana.

(Photo by Rodnae productions on Pexels)

 

  1. Čini mi se da moje dete ne zna sve što znaju njegovi drugari

Svako dete je biće za sebe, razvija se na sebi sopstven način. Moguće je da je najbolji drug mnogo fizički spretniji ili bolje barata brojevima, a da istovremeno vaše dete ostvaruje bolje kontakte sa vršnjacima i emotivno je zrelije. To je nešto što vi i ne vidite, jer ne provodite 24 sata dnevno sa njim.

Ne upoređujte dete sa drugom decom, ni pred samim detetom, a ni u svojoj glavi. Na ovaj način stvarate dodatni pritisak sebi, a detetu možete da pošaljete poruku da nije dovoljno dobro.

 

  1. Moje dete je stidljivo u komunikaciji sa nepoznatima, šta ako se zaledi?

Ako imate dete koje je stidljivo, važna je priprema kod kuće tokom koje ćete mu opisati situaciju. Kao što smo naveli, opišite zašto idete u školu, da ćete ući zajedno sa detetom i upoznati se sa psihologom/pedagogom, pričati sami, a da će zatim dete ostati neko vreme samo i igrati se/pričati dok roditelji čekaju ispred.

Psiholog/pedagog je edukovan i zna kako da priđe detetu da bi iz njega izvukao maksimum u komunikaciji. Tu je da se prilagodi detetu. Ako se dete uznemiri dešava se da psiholog/pedagog ostavi malo odškrinuta vrata.

(Photo from Pinterest)

 

  1. Imam blizance/trojke koji su uvek zajedno, kako će da izgleda testiranje? Šta ako ih ne stave u isti razred?

Vašu decu će testirati odvojeno, zakažite povezane termine kako se ne bi desilo da morate više puta da idete u školu. Samo testiranje je isto kao i za jedno dete, a na kraju ćete dobiti povratnu informaciju za svako dete ponaosob. Dogovorite se unapred sa decom ko će prvi da ostane na testiranju i spremite se na duže čekanje dok svi ne završe.

Roditelje u tim situacijama pitaju da li žele da deca ostanu zajedno u odeljenju ili da se razdvoje. I jedna i druga odluka imaju svoje prednosti i mane, na vama je da odlučite. Ako niste sigurni popričajte tokom testiranja sa psihologom/pedagogom, pričajte i sa vaspitačicama u vrtiću koje su svaki dan sa vašom decom.

 

  1. Šta ako ja ne objasnim sve što imam kako bi dete bilo dobro procenjeno?

Procena deteta je posao psihologa/pedagoga, koji su edukovani i imaju iskustva u tome. Niko ne zna vaše dete kao vi, ali stručnjaci su tu da procene spremnost za polazak u školu.

Na vama je da date potrebne informacije na početku testiranja, a na kraju ako vam se čini da je nešto propušteno to i kažete. Dok je dete na testiranju vaš zadatak je da popunite formular u koji unosite informacije o detetu, njegovom razvoju (setite se kad je počelo da priča, odviklo se od noše – biće vam potrebno). Tamo možete da unesete sve što smatarate bitnim.

Svrha testiranja osim procene zrelosti jeste i formiranje odeljenja na osnovu karakteristika dece i učitelja, zato i jeste važno da budete iskreni tokom popunjavanja formulara.

(Photo by Caleb Oquendo on Pexels)

Neka testiranje za polazak u školu bude početak vaše nove avanture

Sasvim je očekivano da ćete biti nervozni pred testiranje, ali ne zaboravite da deca osete naše emocije čak i kada mislite da ih ne ispoljavate. Ako je potrebno nađite način da se opustite pre testiranja, pričajte sa drugim roditeljima, pustite muziku koja vas opušta, prošetajte.

Neka vam prvi odlazak u školu i testiranje bude svečan dan, nakon što završite proslavite ga zajedno sa detetom. Obeležite ga na način u kom ćete svi uživati i stvoriti nove porodične uspomene.

 

Naslovna fotografija: Rodnae productions on Pexels

Autor: Nataša Ivković Lovrić

Psiholog i edukant REBT psihoterapije

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci