loader image

Seksualnost tokom života: razvoj i istraživanje

maj 21, 2024 | O vezama i braku | 0 Komentara

Seksualnost prožima naše živote, ona je deo našeg bića koje se razvija godinama i kroz partnerske veze. Od dečije radoznalosti do istinske intimnosti sa partnerom, naša iskustva oblikuju i formiraju način na koji razumemo i iskazujemo sopstvene seksualne želje.

Iz psihološke perspektive, razvoj seksualnosti pojedinca, način na koji se sopstvena i seksualnost drugih prihvata, predstavljaju jedan od stubova mentalnog zdravlja.

(Photo by Alexander Mass on Pexels)

Hajde da pričamo o seksu

Seksualnost je ono što nas čini ljudima. Osim primarne svrhe: produženja vrste, radi se i o senzualnom zadovoljstvu, uzbuđenju, uživanju, za neke i ekstazi. Seks ne donosi samo telesno zadovoljenje potreba,  već predstavlja i psihološko i duhovno iskustvo.

Naše poimanje seksa, seksualnosti, nije samo izraženo na fizičkom nivou, ono se uči tokom života kroz više izvora, kroz iskustvo, a isto tako je isprepletano sa našim mislima, kulturološkim aspektom, moralom, religijom i setom vrednosti.

Zbog svega navedenog, seksualnost nije statična već dinamična pojava koja se menja kako sazrevamo.

(Photo by Artofxx from Pexels)

Detinjstvo: faza istraživanja

 Seksualnost u detinjstvu nije isto što i u odrasloj dobi.

Detinjstvo se najčešće posmatra kao doba nevinog istraživanja. Deca sa radoznalošću upoznaju svoje telo i telesne senzacije koje ono pruža. Ova istraživanja tela nisu seksualne prirode, ali postavljaju temelje za kasniju svest o sebi i sopstvenom telu.

Iako istražuju svoje telo to ne znači da su deca spremna za seksualne odnose, niti da imaju seksualnu orijentaciju. Kako odrastaju deca imaju sve više pitanja o nastanku novog života i pojmu seksa.

Važno je da deca dobiju tačne i informacije prilagođene uzrastu o svim temama koje ih zanimaju, a vezane su za seksualnost, kao i da imaju podršku i poštovanje odraslih koji se brinu o njima.

 

(Photo by Ron Lach from Pexels)

Adolescencija: vreme kada postajemo svesniji svog tela i seksualnosti

Adolescencija je vreme intenzivnih promena na fizičkom, emocionalnom, socijalnom i kognitivnom nivou. Seksualnost je jedan od aspekata koji se razvija u ovom dobu. Ono počinje kroz dalje istraživanje sopstvenog tela sa ciljem seksualnog uzbuđenja, upoznavanjem sa sopstvenim fantazijama, masturbacijom. Neretko se u vreme adolescencije dešavaju i prvi seksualni odnosi.

Adolescenti otkrivaju svoju seksualnu orijentaciju i identitet.

Seksualnost u adolescenciji može biti izvor zadovoljstva, ljubavi, intimnosti, ali i stresa, konflikta, rizika, stida i neugode.

Ovo je doba kada se lako stvaraju i zablude o sopstvenoj seksualnosti, seksu, a usko povezano sa tim je su i moguća uverenja vezana za sopstveni izgled.

S obzirom na to da su u današnje vreme dostupni mnogi izvori informacija važno je da adolescenti imaju pristup pouzdanim informacijama o seksualnosti, zaštiti, zdravlju i pravima.

Ono što je najvažnije jeste da mogu razgovarati o svojim pitanjima i potrebama sa osobama od poverenja.

(Photo by Ivan Oboleninov from Pexels)

Odraslo doba i seksualnost

 Seksualnost u odrasloj dobi je raznolika i dinamična. Odrasli mogu imati različite vrste seksualnih odnosa, partnera, preferencije i fantazije.

Onog trenutka kad se uđe u odraslo doba veze sa drugim osobama postaju način kroz koji istražujemo i iskazujemo sopstvenu seksualnost.

Seksualnost u odrasloj dobi može biti povezana s reprodukcijom, ali i s drugim ciljevima i vrednostima. Na seksualnost u ovom dobu utiču različiti faktori, kao što su zdravlje, stres, obaveze, verovanja, iskustva i životne okolnosti.

Način na koji iskazujemo svoju seksualnost zavisi od pojedinca. U ovom periodu života se često preispituje o tome šta (ne)želimo od seksa, aktivnije se razmišlja o uživanju, načinu na koji je moguće stići do njega, prihvata se i činjenica da želja nije uvek ista, da nekada nismo zainteresovani za seks, ali da to nužno ne utiče na nas kao seksualna bića.

Važno je da odrasli neguju svoju seksualnost kao deo svog blagostanja i kvaliteta života, te da komuniciraju sa svojim partnerima o svojim željama i granicama.

(Photo by Cottonbro Studio from Pexels)

Starost nije period kad seksualnost nestaje

 Kako populacija sve više stari, danas se češće priča i o seksualnosti tokom starosti.

Proces starenja je neminovan i povezan je sa našim zdravljem, fizičkim mogućnostima, hormonalnim promenama. Sve navedeno utiče na seksualni život pojedinaca. Kao primer se može uzeti menopauza tokom koje zbog slabije proizvodnje estrogena dolazi do suvoće vagine, gubitka elastičnosti vaginalnog tkiva. Samim tim sam seksualni odnos nekim ženama može da bude bolan i neprijatan. Kod muškaraca se sa druge strane, dešava postepen pad nivoa testoterona, dolazi do promene genitalnih organa što može da utiče na učestalost i čvrstinu njihovih erekcija.

Osim prepreka, kao što su fiziološke promene, na seksualnu funkciju u ovom dobu mogu da utiču i bolesti, lekovi, gubitak partnera ili društveni stereotipi.

Bez obzira na ove promene seksualnost u starosti nije nestala niti postaje nevažna. Starije osobe mogu imati aktivan i zadovoljavajući seksualni život ako to žele. Seksualnost u starosti može biti izražena na različite načine, kao što su dodirivanje, maženje, oralni seks ili penetracija.

Važno je da starije osobe imaju podršku i poštovanje za svoju seksualnost od strane zdravstvenih radnika, porodice i društva.

(Photo by Dalila Dalprat from Pexels)

Da li je seksualnost ista kroz sve faze veze?

 Kao što se seksualnost razvija tokom godina, tako se razvija i kroz naše veze i seksualna iskustva sa partnerima.

Dok je faza istraživanja seksualnosti tokom kasne adolescencije najčešće vezana za strast i kod dela ljudi kraće seksualne veze, ulaskom u „ozbiljniju“ vezu mi formiramo dalje svoje stavove o seksualnosti, a istovremeno seksualni odnosi sa stalnim partnerom prolaze kroz različite faze.

Faza romantične ljubavi je prva faza u kojoj slobodno dajemo i dobijamo ljubav, osećamo da nas druga osoba prihvata i želi. Tada pokazujemo svoje najbolje lice. Što se intimnih odnosa tiče to je vreme istraživanja, uklapanja, bez puno inhibicija, seksualno smo opušteni i responsivni, uživamo u tome da spoznajemo sebe, probijamo dotadašnje barijere, gledamo na sebe kao veoma seksualno biće.

Borba za moć ili teška faza je trenutak kada spoznajemo partnerove mane, koje nas možda i iritiraju i zbog kojih preispitujemo dalji ostanak u vezi. Jedan od izazova je kako postati tim, kako se nositi sa neprijatnostima, zahtevima da se partner menja, očekivanjima. U ovom periodu su češće i svađe. Ovo je faza kada seks postaje poznat, a poze tokom seksa, vreme i mesto kada imamo odnose su stalno isti, smanjuje se želja za partnerom, često se ne osećamo privlačnim kao ranije. Od partnera često tražimo da se menja bilo tako što će ponovo da zapali iskru strasti ili prestane da iskazuje strast. Preispitujemo sebe, svoj odnos prema seksu, orgazmu.

Ponovna posvećenost je faza u kojo se donosi odluka da se ostane zajedno, to je vreme kada se redefiniše intimnost i način na koji gledamo na sopstvenu i partnerovu seksualnost.

Faza truda je vreme kada ponovo ispitujemo sebe, krećemo jasnije da komuniciramo sa partnerom. U ovoj fazi smo svesniji i svojih seksualnih želja i preferencija, imamo motiv da se menjamo, seks više ne predstavlja samo odnos već deo intimnosti i bliskosti sa partnerom. To je faza u kojoj učimo da volimo svoje telo, njegovu nesavršenost a to isto primenjujemo kod partnera.

Buđenje i prava ljubav je faza ličnog rasta kada dolazi do bezuslovnog prihvatanja partnera i kada partner sasvim prihvata nas. Seksualna privlačnost se sada bazira na samopouzdanju, osobi, intimnost znači biti osoba koja jesmo.

Kroz intimnu vezu sa partnerom, ako smo prihvaćeni i ako smo prihvatili njega/nju možemo da eksperimentišemo i budemo sigurni u sopstvenu seksualnu vrednost.

(Photo by Koolshooters from Pexels)

Seksualnost i psihološki izazovi

Kroz sopstveni životni put psihološki faktori poput samopouzdanja, načina na koji gledamo na svoje telo, stilova povezanosti duboko utiču na našu seksualnu dobrobit.

Negativna iskustva poput trauma, zlostavljanja, društvene stigmatizacije mogu da ostave ožiljke za čitav život. U ovim situacijama je potrebna podrška i razumevanje.

Sa druge strane pozitivni uticaji poput zdravih stilova povezanosti, otvorene komunikacije, samoprihvatanja stvaraju temelje za zdrav pristup sopstvenoj seksualnosti.

Zbog kulturološkog aspekta vezanog za seksualnost i seks osobe se često osećaju izolovano i nisu sigurne da li smeju bilo kome da se povere. U takvim trenucima stručnjaci za mentalno zdravlje mogu da budu pravi izbor u vidu stručne pomoći i podrške.

(Photo by Vasiliy Skuratov from Pexels)

Istraživanje sopstvene seksualnosti: put koji traje ceo život

 Ne zaboravite, seksualnost nije destinacija već put koji traje do kraja života i menja se. Razumevanjem i poznavanjem sebe, veza , životnih faza možemo da izgradimo svest, prihvatanje i želju da istražujemo. Nema „pravog načina“ na koji je moguće iskusiti seksualnost, svako od nas pronalazi svoj put.

Prihvatite sopstveni put, otvorenu komunikaciju i kada je potrebno potražite pomoć. Zdrav i ispunjen seksualni život je sastavni deo života.

Izvori:

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/evil-deeds/201405/the-psychology-sexuality

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/mental-and-sexual-health/202307/how-our-sexuality-changes-as-we-age#:~:text=The%20aging%20process%20has%20a,and%20overall%20sexual%20well%2Dbeing.

https://couplestherapycenterofnj.com/sex-changes-stage-relationships/

Naslovna fotografija: Gustavo Fring from Pexels

Autor: Nataša Ivković Lovrić

Psiholog i edukant REBT psihoterapije

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci

Opsesivna zaljubljenost

Opsesivna zaljubljenost

Za fenomen koji želimo ovde da opišemo u srpskom jeziku ne postoji precizan i široko prihvaćen naziv. Do skoro nije postojao ni u engleskom. Ne radi se ipak o nekoj „novotariji“. Reč je o fenomenu...