loader image

(Novogodišnje) Odluke mogu da učine brak srećnijim

dec 27, 2021 | O vezama i braku | 0 Komentara

Ljudi često imaju pogrešno uverenje da odnos mora da se gradi spontano, da treba pratiti trenutna raspoloženja, odlučivati u trenutku…Ali, građenje partnerskog odnosa, odnosno očuvanje braka, je posao kao i svaki drugi, i zahteva strukturu i disciplinu.

 

Iskustva jednog para čiji je brak bio u krizi

Jedan par je, želeći da postane srećniji, doneo pred 2013. godinu listu novogodišnjih odluka vezanih za njihov  brak. Istraživanja pokazuju da više od polovine Amerikanaca odustane od svojih novogodišnjih odluka već u prvih šest meseci, a istrajno i dosledno u sprovođenju ostane samo 10%. Ali ovaj par je bio inspirisan novogodišnjom odlukom prijatelja koji je odlučio da istrči 800km tokom 2012., postavio svoj cilj na fejsbuk i svakoga dana objavljivao koliko mu je još ostalo do cilja. Najzad, 7. decembra je istrčao poslednjih 5 kilometara u pratnji svoje porodice. Rad na tom cilju i atmosfera napredovanja učinila ga je mnogo srećnijim.

(Photo by Jordan Brierley on Unsplash)

Kako je njihov brak već neko vreme bio u krizi odlučili su da zajedno donesu dvadeset novogodišnjih odluka koje bi mogle da utiču na prevazilaženje trenutnih problema u braku i da postanu srećniji kao par.

Ovo je lista odluka:

 1. Odlučili smo da ostavimo telefone sa strane tokom svakog zajedničkog obroka.
 2. Odlučili smo da dva puta mesečno izađemo uveče sami, bez dece.
 3. Odlučili smo da pomažemo jedno drugom oko kućnih poslova koji su isključivo obaveza onog drugog, najmanje jednom nedeljno.
 4. Odlučio/la sam da iniciram seks bar jednom nedeljno.
 5. Odlučili smo da odemo u bar pet novih restorana ove godine.
 6. Odlučili smo da izađemo na sastanak (pravi) da bismo razgovarali o tome kakve bismo novine želeli da uvedemo u naš seksualni život.
 7. Odlučili smo da hvalimo jedno drugo pred prijateljima i porodicom.
 8. Odlučili smo da izaberemo neki par ili prijateljima sa kojim/a ćemo iskreno popričati o našim trenutnim problemima u braku.
 9. Odlučili smo da se svakoga dana zahvalimo jedno drugom za neko konkretno ponašanje. Načini zahvaljivanja mogu da budu različiti.
 10. Odlučili smo da bar jednom mesečno provedemo neko vreme sa parom koji se ponaša jedno prema drugom sa puno ljubavi i poštovanja, i da kopiramo njihova ponaša koja nam se dopadnu.
 11. Odlučili smo da pročitamo dve knjige vezane za brak i probleme u braku mesečno i da ih zajedno prodiskutujemo.
 12. Odlučili smo da ove godine krenemo na terapiju parova da bismo rešili probleme u komunikaciji.
 13. Odlučili smo da se zajedno molimo svakoga dana.
 14. Odlučili smo da idemo na radionicu koja se bavi rešavanjem bračnih problema.
 15. Odlučili smo da jednom mesečno priredimo večeru za par ili porodicu koju želimo bolje da upoznamo.
 16. Odlučili smo da isprobamo nešto što nijedno od nas dvoje nije nikada radilo i da to radimo zajedno (razmatramo sportski alpinizam, karaoke ili izradu predmeta od stakla)
 17. Odlučili smo da zajedno volontiramo ove godine i da se i samostalno razvijamo i provodimo vreme jedno s drugim.
 18. Odlučili smo da dva puta nedeljno ustajemo ranije nego uobičajeno i pijemo kafu zajedno.
 19. Odlučili smo da „momačke“ i „devojačke“ večeri budu samo jednom mesečno.
 20. Odlučili smo da udeljujemo komplimente jedno drugom svakoga dana pred našom decom da bi oni videli da se volimo i da bi se osećali sigurno.

Autori odluka su pozvali čitaoce bloga da im se pridruže, izaberu SVOJA tri pravila sa liste ili naprave sopstvenu listu odluka.

 

Planiranje je važno

Lista (novogodišnjih) odluka je sa terapijske strane odlična ideja.

Kod svih parova kod kojih postoji još uvek samo nezadovoljstvo, a ne i poremećaj (nezdrava negativna osećanja prema partneru), donošenje i sprovođenje odluka utiče, ako je par istrajan, na značajno povećanje sreće kod oba partnera i zadovoljstva samim odnosom.

(Photo by Ardian Lumi on Unsplash)

I sama sam imala pozitivno iskustvo sa parom koji je samo zahvaljujući donošenju i sprovođenju tri odluke značajno unapredio i poboljšao svoj odnos. Njihove odluke su bile vezane za zajedničko  vreme (telefoni se gase u 22 sata i najmanje 30 minuta svake večeri se provodi u razgovoru ili nekoj zajedničkoj aktivnosti (šetnja, serija…)), upravljanje novcem (doneta su precizna pravila o načinu upravljanja novcem i određeno ko je zadužen za sprovođenje pravila) i podelu poslova u zajedničkom biznisu.

Da bi se ovakav dogovor postigao neophodno je imati:

 1. Saglasnost i dobru volju oba partnera
 2. Obostrani dogovor oko konkretnih odluka ili ciljeva. Odluka podrazumeva istrajavanje u aktivnosti (koja se ne završava), a cilj je konačan (aktivnost počinje odlukom da se cilj ostvari, traje i završava se postizanjem cilja).

Odluke treba napisati. Treba da budu jasne i konkretne, sa vremenskim odrednicama (svakoga dana/jednom nedeljno/dva puta mesečno i sl.)

 1. Istrajavanje u aktivnosti koja se tiče same odluke. Najbolje je da se vodi dnevnik i pismeno prati napredak. Tako će par imati uvid u sprovođenje odluke i to će ih ohrabriti da istrajavaju i dalje.

Treba biti fleksibilan ako je jedan od partnera opravdano sprečen da se bavi sprovođenjem odluke u konkretnom trenutku (posao, bolest, iznenadne i neplanirane obaveze…) ili ga jednostavno mrzi. Treba unapred odrediti koliko takvih opravdanih ili neopravdanih sprečenosti može da se desi u određenom vremenskom periodu i eventualno redefinisati odluku ako ima suviše odstupanja u njenom sprovođenju (verovatno jedan od partnera sabotira sprovođenje odluke, a ne želi da saopšti da mu odluka ne odgovara).

Čuvati se toga da odstupanja u sprovođenju odluke ne postanu izvor konflikata za par i percipiranje da drugoj strani nije dovoljno stalo!

 1. Mogućnost da se odluka promeni ako jedan od partnera nije spreman da je se pridržava iz bilo kog razloga.
 2. Nedeljne evaluacije urađenog. Napraviti listu za proveru i tabelarno pratiti ispunjeno i odstupanja od plana.

Sprovođenje odluka zahteva disciplinu oba partnera.

Prirodno je da u stabilnim vezama vremenom stvari postanu predvidljive i manje uzbudljive. Prirodno je i da se jedan ili oba partnera oko toga osećaju nezadovoljno. Ako je prisutna povezanost i međusobno poštovanje, malim promenama se odnos čini uzbudljivijim i životnijim. Ono što je često problem u praksi je ostajanje u nezadovoljstvu ili očekivanje od druge strane da napravi prvi korak.

Prekretnice, kao što je Nova godina, prilika su da probate nešto novo, a da nije čekanje da se stvari spontano promene.

 

Literatura:

http://staymarriedblog.com/new-year-better-marriage/

Naslovna fotografija: THIS IS ZUN from Pexels

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Katarina Višić

Psihoterapeut

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci

Lice i naličje hemije u vezi

Lice i naličje hemije u vezi

Kada bi vas neko pitao šta vam je najvažnije da osetite u vezi, šta biste odgovorili? Na kom mestu biste našli uzbuđenje i strast? Da li možete da se prisetite nekog sopstvenog iskustva kada ste na...