loader image

Raspust! I šta ćemo sad?

jul 14, 2022 | O deci i roditeljstvu | 0 Komentara

Raspust može biti odlično vreme da se povežete sa svojom decom, a možda čak i da pustite svoje unutrašnje dete da se igra. Ali to takođe može biti stresan period za roditelje ukoliko ne umeju da se nose sa osećajem dosade kod svoje dece. Iz tog razloga nije loše da se isplaniraju aktivnosti za decu tokom raspusta, koje za decu neće biti obaveza kao škola, ali će im dati strukturu i predvidljivost, koja deci treba.

Planiranje je važno

Planirajte unapred, na nedeljnom nivou. Ako deca znaju da imaju čemu da se raduju, to će ih učiniti srećnijim i opuštenijim.

Uključite i decu u planiranje. Manje će se žaliti na izabrane aktivnosti ako učestvuju u donošenju odluka. Imajte niz aktivnosti koje možete izabrati: stvari koje ćete raditi kod kuće, u dvorištu, na otvorenom.

(Image by Jill Wellington from Pixabay)

Šta sve možete da radite sa decom?

Evo nekih ideja koje možete iskoristiti:

 1. Napravite svoje igračke. Nabavite zalihe šarenih papira, kutijica, kartona, krpica, dečijih makaza, lepka i svega drugog što vam može pomoći da napravite zabavne igračke. U zavisnosti od uzrasta deteta zavisiće i stepen vaše uključenosti u pomaganje. Na internetu imate pregršt ideja koje možete istražiti zajedno sa decom.
 2. Kuvajte zajedno. Jednom nedeljno planirajte dan za zajedničko spremanje hrane. Uključite decu u proces od početka — neka izaberu jelo iz ponuđenih recepata za koje imate sastojke. Ako dete zna da čita, neka čita iz knjige recepata. Korak po korak, usmeravajte ih i vodite kroz proces. Pokušajte da izbegnete iskušenje da to uradite sami, jer je dete sporo, nespretno i sl.
 3. Napravite poligon sa preprekama. Stari komadi drveta, kutije, kante, baštenske stolice, ili selotejp — sve što se može preskočiti, ispod čega se može provući ili što se može zaobići može služiti za izradu vašeg poligona za igru. Deca obožavaju skakanje i takmičenje, te možete uključiti merenje vremena. Takođe, u okviru poligona možete uključiti vožnju bicikla, skejta ili trčanje.
 4. Ustupite deci mali deo bašte ili terase. Posadite zajedno cveće, začinsko bilje, zelenu salatu — sve što brzo raste i čini ih srećnima što su nešto proizveli. Ako su vaša deca mala, samo im dajte lopaticu, obucite ih u staru odeću i pustite ih da se slobodno igraju.(Image by PublicDomainPictures from Pixabay)
 5. Kampovanje. Izgradite šator u zatvorenom ili na otvorenom sa ćebadima i čaršavima. Kada se šator podigne, dajte im lampu i hranu da ponesu sa sobom. Verovatno ih nećete videti satima.
 6. Idite na piknik. Ne morate da idete daleko da biste imali piknik – deci će biti zanimljivo i u bašti ili obližnjem parku. Spakujte šta god da imate u frižideru. Začudili biste se kako i najdosadniji sendvič kada se jednom spakuje u plastičnu posudu i pojede na ćebetu na travi, postaje fantastičan.
 7. Organizujte potragu za blagom. Napravite mapu blaga sa uputstvima koja će pomoći deci da ga pronađu. Ono što sakrivate ne mora da bude skupo ili veliko — svaka mala poslastica će biti uzbudljiva kada se nađe na otvorenom.
 8. Napravite letnji dnevnik. Ohrabrite svoju decu da vode letnji dnevnik ili spomenar. Oni mogu da fotografišu posebne dane i pišu o njima. To će im u budućnosti postati ljupka knjiga uspomena – i takođe će ih okupirati satima.
 9. Improvizujte svoju muziku. Uzmite neke muzičke instrumente —ili ih napravite od kutija, plastičnih činija, zvečki. Neka vaša deca sviraju, pevaju i plešu. (Alternativno, možete pustiti neku muziku i plesati po nameštaju.)
 10. Napravite film ili predstavu. Podstaknite decu da naprave sopstveni film ili predstavu, koje mogu da snimaju pravom ili improvizovanom kamerom. Pomozite im da pripreme scenu, rekvizite, priču, podele uloge.
 11. Slikajte. Jedan od najlepših načina da deca izraze svoju kreativnost je korišćenje boje. Nabavite velike listove papira i puno boje. Podstaknite ih da koriste i ruke i noge — oslobađajuće je. Da biste izbegli bilo kakav stres, dobro pripremite prostor i pokrijte ga plastikom ili novinama.
 12. Uključite se u izradu nakita. Pošto nabavite perle, žicu i kopče, možete započeti izradu sopstvenog nakita. Ova aktivnost se može obavljati i sa najmanjom decom, samo budite oprezni da ste nabavili odgovarajuće veličine perli za različite starosne grupe.
 13. Crtajte. Odvedite decu u lokalni park da crtaju. Neka ponesu svoje blokove i olovke. Podstaknite ih da crtaju ono što vide oko sebe. Takođe, možete koristiti i krede i beton, umesto olovke i bloka.
 14. Plivajte. Ako imate sreće da budete blizu mora ovog leta, idite na kupanje kad god je to moguće. Ili idite na bazen, reku, jezero. Voda deluje smirujuće na decu, troše puno energije u vodi i oko nje, što znači da neće biti toliko aktivna kada se vrate kući. Na plaži skupljajte školjke i kamenje da biste kasnije napravili zamak. Možete i napuniti mali bazenčić vodom, pa organizovati pecanje sa plastičnim ribicama i štapom.(Image by Daniela Dimitrova from Pixabay)
 15. Šetajte prirodom. Idite u šetnje sa svrhom. U šumi, navedite decu da traže različite vrste buba, biljaka ili drveća. Alternativno, dajte im mapu da iscrtaju rutu kojom idete. Prepuštajući im vođstvo i plan, osiguraćete se da im aktivnost ne dosadi brzo.(Image by Luda Kot from Pixabay)
 16. Napravite rasprodaju. Neka deca isprazne svoje kutija sa igračkama i stvarima koje im više nisu potrebne i organizuju rasprodaju ispred kuće. Takođe, mogu prodavati i keksiće koje su ispekli ili limunadu koju su napravili. Sakupljeni novac iskoristite za neki zajednički izlet.
 17. Posetite biblioteku. Redovno koristite svoju lokalnu biblioteku. U većini biblioteka možete dobiti više od knjiga; filmove i muziku. Napravite događaj od toga. Čitajte dok ste tamo, umesto da knjige nosite kući. Pokažite svojoj deci ljubav prema knjigama — to je jedan od najboljih poklona koji im možete dati.
 18. Druženje. Neka vaša deca pozovu svoje drugare na druženje. Dok oni provode vreme sa svojim prijateljima, vi možete da obavite neki posao ili možda čak da se povežete sa drugim roditeljima. Plus…pozivnica će možda biti uzvraćena jednog dana.
 19. „Dan za lenčarenje“. Sa svim tim planiranim aktivnostima, deci će takođe trebati i malo odmora. Obavezno isplanirajte dane u kojima ćete samo lenčariti, gledati filmove, čitati knjige i opuštati se.

Literatura

 1. https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/19-awesome-ideas-for-keeping-kids-busy-over-the-holidays.html
 2. Naslovna fotografija: Pexels from Pixabay

Autor: Andjelija Dimović

Psiholog i TA savetnik

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci