loader image

Profesionalna orijentacija

jun 13, 2020 | Adolescencija od A do Š | 2 Komentari

Kada pitate malo dete „Šta želiš da budeš kad porasteš?“, najčešće dobijete vrlo odlučan odgovor. Međutim, kako se dete razvija, neka interesovanja se sve više produbljuju, dok se neka gube. Zatim se često dešava da pred završetak jednog nivoa školovanja adolescent ostaje sa upitnikom iznad glave – šta zapravo želim da budem i kuda sada da krenem?

Adolescent pokušava da zamisli svoju budućnost i odgovori na pitanja – Da li je bolje učiti ono što voli ili ono što će mu kasnije pomoći da se lakše zaposli? Kako da donese odluku ako se još uvek nije „pronašao“ i nije siguran ka čemu želi da se usmeri? Ili pak, ukoliko ima više interesovanja, kojem bi trebalo dati prioritet?

Šta je profesionalna orijentacija?

Profesionalna orijentacija je proces, sačinjen od više stručnih postupaka, koji pomaže učeniku da donese odluku koja se tiče budućeg zanimanja ili nastavka školovanja, a na osnovu svojih interesovanja, sposobnosti i osobina ličnosti.

Prvi deo profesionalne orijentacije uključuje testove sa pažljivo odabranim pitanjima. Pri testiranju se procenjuju različite sposobnosti učenika (verbalne, numeričke, perceptivne, apstraktno razmišljanje…). Rešavajući zadatke, učenici uočavaju svoje prednosti i snage, kao i one oblasti u kojima su manje vešti i koje su izazovne za rad.

Dalji testovi pomažu učeniku da otkrije svoje vrednosti, interesovanja, očekivanja, i osobine ličnosti koje se cene u različitim profesijama. Da li sam timski igrač ili više volim da radim individualno, da li mi prija terenski rad ili kancelarijski prostor, da li me više privlači rad sa kompjuterima ili sa ljudima, rutina ili kreativnost… To su samo neka od pitanja koja su značajna za odabir škole, fakulteta ili zanimanja.

Profesionalna orijentacija uključuje i savetodavni razgovor sa psihologom na osnovu rezultata dobijenih testiranjem. U razgovoru se osobine ličnosti, sposobnosti i interesovanja učenika dovode u vezu sa budućim koracima. Koje su to sposobnosti koje mogu da im pomognu u budućem radu? Za koje vrednosti se zalažu, a koje su prisutne u nekoj profesiji? Često, adolescenti nemaju dovoljno znanja o mogućnostima školovanja, određenim zanimanjima i tržištu rada. Ovaj razgovor za njih predstavlja “prozor” u realan svet.

Profesionalna orijentacija je namenjena svim uzrastima. Ona služi kao orijentir i odraslima kada odluče da menjaju svoj posao. Ipak, najčešće je namenjena učenicima koji se nalaze na prelazu dva nivoa školovanja. Na profesionalnu orijentaciju češće idu učenici srednje škole jer su im već formirana određena interesovanja, vrednosti i crte ličnosti. Nije retkost da i učenici osnovnoškolskog uzrasta rade test profesionalne orijentacije, posebno kada se odlučuju za stručne škole.

Zašto je profesionalna orijentacija značajna za dete?

Profesionalna orijentacija pruža mogućnost upoznavanja sebe na dinamičan način. Ona osnažuje samostalnost učenika u donošenju odluke koja donosi najveću promenu. Profesionalna orijentacija upućuje učenika na uviđanje važnosti usklađivanja naše ličnosti i interesovanja sa onim što radimo. Kasnije, posao postaje važan deo identiteta. Zadovoljstvo poslom, kao i uspešnost u onome što radimo, uticaće i na ostale aspekte života.  

Internet je preplavljen različitim tumačenjima koja su zanimanja tražena i šta ona podrazumevaju. Međutim, kroz individualni savetodavni razgovor, učenik razrešava sopstvene dileme i dolazi do novih uvida. Na osnovu njih na kraju samostalno donosi odluku “po njegovoj meri”.

Uloga roditelja u profesionalnoj orijentaciji

Uloga roditelja se ogleda u podržavanju deteta. Učenici mogu osećati stres zbog testiranja, odnosno strah od „rezultata“, koji može uticati na dalji rad. Veoma je važno da detetu ukažete na ulogu i značaj koji profesionalna orijentacija ima. Pokušajte da mu objasnite da ona pruža smernice i različite podatke o našim sposobnostima kako bismo lakše doneli odluku i upoznali sebe. Njome se ne procenjuje vrednost naše ličnosti, već se crte ličnosti dovode u vezu sa budućim zanimanjem da bismo u budućnosti što bolje obavljali svoj posao.

Ovo jeste najvažnija odluka za njih i donosi najveću promenu, ali isto tako je veoma prirodno da jednom donešena odluka ne predstavlja krajnji ishod. Kao što se mi menjamo i sve više upoznajemo sebe, tako se menjaju i naše odluke, interesovanja i želje.

Autor: Jelena Janjić

Pedagog i sistemski porodični psihoterapeut

2 Komentari

 1. Nevena

  Draga Jelena,
  Bila bi mi korisna Vasa pomoc u odabiru zanimanja za svoje dete. 8 razred.

  Odgovori
  • Katarina Višić

   Poštovana Nevena,

   Pošto ste iz Kragujevca, možete da se obratite bilo kom psihologu koji radi profesionalnu orijentaciju u vašem gradu. U Beogradu je ta usluga dostupna i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, tako da možete i kod njih u Kragujevcu da se raspitate.

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci