loader image

Kako naučiti dete higijenskim navikama?

jun 14, 2020 | O deci i roditeljstvu | 0 Komentara

Pišu: Dragica Nenadić i Katarina Višić

“Operi ruke!“ je dobro poznata fraza koju roditelji ponavljaju desetinu puta dnevno.

Ako želite da izbegnete da se dinamika celog porodičnog života vrti oko pranja ruku i kupanja, uz roditeljsko insistiranje i dečje „Čiste su“, a potom i svađe samih roditelja oko toga, počnite sa učenjem deteta da održava higijenu jako rano. To bi trebalo da bude već od 2.-3. godine, kako bi dete što pre steklo naviku, a održavanje higijene postalo sastavni deo njegove svakodnevice.

Kada dete uđe u adolescenciju, hormonalne promene dovode do povećane proizvodnje sebuma u koži i kosi, i promene mirisa tela i znoja. Tada će vam biti drago, jer ste ranije uspeli da razvijete dobre higijenske navike kod deteta.

Ovo su neke od dobrih higijenskih navika kojima morate podučiti svoje dete:

 1. Naučite ih da pravilno peru ruke: najvažnija higijenska navika koju je potrebno da dete usvoji je pravilno pranje ruku, posebno kada se vrate iz škole, vrtića ili iz parkića i uvek pre jela. Pranje ruku je, bez sumnje, jedan od najboljih načina da se prevenira širenje virusa i bakterija. Kada su u pitanju mlađa deca, verovatno ćete morati da ih podsećate da nije dovoljno da na česmi samo speru ruke dve sekunde bez sapuna. Postarajte se da dete pere ruke sapunom i da sapunja ruke barem 15 sekundi (dok je česma ugašena kako bi se štedela voda) pre nego što ih ispere.
 2. Naučite ih kako da pravilno postave ruku kada kijaju i kašlju: kada kašljemo i kijamo bacili mogu da putuju daleko. Naučite dete da pokrije usta i nos maramicom kada kašlje i kija (ili ako ne može dovoljno brzo da nađe maramicu, može da kine u prevoj lakta).
 3. Ohrabrite dete da vodi računa o oralnoj higijeni: mlađa deca već imaju dovoljno dobro razvijene motoričke veštine kako bi dobro oprala zube (iako ćete verovatno morati da im malo pomognete barem što se tiče večernjeg pranja zuba, dok ne napune 6 ili 7 godina). Naviknite dete da koristi konac za zube, i da prilikom pranja zuba obavezno opere i jezik kako bi imalo svež dah. Nabavite zabavni tajmer kako bi dete pralo zube dovoljno dugo, kao što je na primer zanimljivi peščani sat.
 4. U svakodnevnu rutinu uključite i jutarnje umivanje i kupanje: kupanje posle napornog dana je dobar način da se dete opusti pred polazak u krevet. Kupanje uveče olakšava jutarnju jurnjavu i smanjuje tenziju pred polazak u vrtić ili školu.

 

Šta roditelji mogu da urade da deca usvoje higijenske navike?

 1. Budite primer svojoj deci: deca najbolje uče kada imaju dobar primer. Tako što ćete održavati higijenu ispred svoje dece, pokazujete im i pravilan način, ali takođe i da je to jako važno i neophodno.
 2. Pričajte im u kojom situacijama se peru ruke ili zubi: vama je logično da ćete oprati ruke pre jela ili posle upotrebe toaleta, ili zube ujutru kad ustanete, ali vaše dete to još ne shvata. Objasnite im. Ništa se ne podrazumeva, i sve treba da se nauči u nekom trenutku.
 3. Pričajte im zašto je važno održavanje higijene: ponovo, nešto što je očigledno odraslima, ne znači da je i deci potpuno jasno. Objasnite im na koji način pranje ruku pomaže kod uklanjanja prljavštine od koje se mogu razboleti. Možete da napravite igru od toga, pošaljite svoju decu u “lov na nevidljive bacile“ kako bi svoju kožu oslobodili od mikroskopskih stvorenja sa jedinim oružjem koje može da ih pobedi – sapunom.
 4. Pričajte im o načinima održavanja higijene: povedite svoje dete u kupatilo (ili u kuhinju) i pokažite im tačno na koji način se pravilno peru ruke. Objasnite im tehniku pranja ruku, količinu sapunice koja je potrebna i kako da pravilno istrljaju ruke sa svih strana. Isto važi za pranje zuba ili kupanje, kada budu dovoljno stari za to.
 5. Kako mala deca nemaju osećaj za vreme, koristite tajmere za pranje ruku i zuba, ili pesmice koje deca mogu pevati tokom ovih aktivnosti.
 6. Postarajte se da deca imaju pristup lavabou: ako je lavabo previše visoko za dete, postavite steper ispod kako bi dete moglo da dohvati česmu. Postavite sapun, četkicu i pastu na mesto gde dete lako može da dohvati.
 7. Učinite održavanje higijene zabavnim: kupite zanimljive sapune raznih oblika koji lepo mirišu, ili sapun u obliku dečjih omiljenih junaka iz crtaća. Isto važi za četkice i paste za zube, šampone, sunđere i igračke za kupanje.
 8. Napravite podsetnike za jutarnje i večernje rituale održavanja higijene. Ako kod dece još nije uspostavljena adekvatna navika, podsetnici mogu da budu od velike koristi. Na vidnom mestu treba da stoji tabela sa aktivnostima koje dete treba da obavi, a svaki obavljen zadatak se nagrađuje plusićem/smajlićem/zvezdicom, tj. Nekim pozitivnim simbolom.. Posle tri uzastopna dana uspešno obavljenih aktivnosti dete treba da dobije malu nagradu koju samo bira i koja je unapred dogovorena (slatkiš, dodatnih pola sata za crtani film, igranje igrice na maminom telefonu). Posle sedam uzastopnih dana uspešno obavljanih higijenskih rituala dete treba da dobije veliku nagradu, a koja ne treba da bude materijalno vredna, ali je nešto što dete jako želi (kupanje u kadi punoj pene, posebno vreme sa mamom ili tatom, izlet, poseban slatkiš koji ne jede svakoga dana).
 9. Budite dosledni i istrajni. Nekoj deci, jednostavno, treba više vremena da nauče nešto ili da im nešto postane navika. Možda je to slučaj i kod vašeg deteta. Nemojte da gubite strpljenje, već budite dosledni i istrajni. Od toga velikim delom zavisi i detetovo usvajanje novih veština, posebno ako su detetu teške ili dosadne.

 

Autor: Dragica Nenadić

Specijalni pedagog

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci