loader image

Problemi u seksualnom životu žena

feb 22, 2021 | O vezama i braku | 0 Komentara

Po nekim statistikama 30 dо 50% žena ima seksualne probleme u nekom periodu života. Problem može nastati u bilo kojoj fazi sekualne reakcije i biti povezan sa ranijim iskustvima žene ili trenutnim životnim okolnostima.

 

Faze seksualne reakcije

Seksualne reakcije prolaze kroz različite faze i nisu vezane za isključivo penisno-vaginalni tip seksualnog odnosa.

Najpoznatija su dva modela koja opisuju seksualnu reakciju: Master i Johnsonov model koji se sastoji iz četiri faze (uzbuđenje, plato, orgazam i rezrešenje) i Kaplanov model koji čine tri faze (želja, uzbuđenje, orgazam). Kaplanov model se razlikuje od ostalih modela seksualne reakcije jer uključuje i želju, a većina modela teži tome da izbegava želju, kao varijablu koja se ne može kontrolisati. Takođe, treba napomenuti da ne mora sva seksualna aktivnost poteći iz želje za seksom, već može krenuti i iz uzbuđenja koje nije nastalo psihološki, preko želje, već iz fizičke stimulacije.

 

Problemi u seksualnom funkcionisanju žena

Seksualni problemi uključuju bolan odnos, bolno stezanje vaginalnih mišića (vaginizam), problem sa seksualnom željom, uzbuđenjem i orgazmom (frigidnost, anorgazmija – primarna ili sekundarna).  Skoro sve žene sa teškoćama u seksualnom funkcionisanju imaju više od jednog specifičnog problema. Na primer, žene koje se teško uzbuđuju mogu manje uživati u seksu, imaju teškoća u postizanju orgazma ili čak seks smatraju bolnim. Ove žene i većina žena koje imaju bolove tokom seksualnih aktivnosti često iz tog razloga gube interesovanje i želju za seksom.

Ako su problemi dovoljno ozbiljni da remete normalno funkionisanje u seksualnom odnosu, mogu se smatrati seksualnom disfunkcijom. Seksualna disfunkcija kod žena karakteriše se smetnjama u seksualnom funkcionisanju i teškoćama u obavljanju seksualnog odnosa. Ako žena, vezano za seks, doživljava veliku patnju, to joj utiče na samopouzdanje, javlja se osećanja stida, straha ili krivice. Česta je i pojava depresije, zloupotreba alkohola, suicidalnog razmišljanja i pokušaja suicida, što sve veoma negativno utiče na sve aspekte njenog života i umanjuje mu kvalitet.

 

Uzroci problema sa seksom kod žena

Različiti faktori, i psihološki i fizički, kao i njihova kombinacija, doprinose pojavi različitih vrsta seksualne disfunkcije kod žena.

Psihološki faktori koji utiču na seksualne probleme kod žena:

  1. Depresija i anksioznost;
  2. Rani psihoseksualni razvoj – loša seksualna ili druga iskustva mogu dovesti dovesti do niskog samopoštovanja, osećanja stida i krivice, što se dalje reflektuje na nedostatk seksualne želje, poteškoće sa uzbuđenjem ili orgazmom.
  3. Psihičko, fizičko ili seksualno nasilje tokom odrastanja, gde se nauči skrivanje ili kontrolisanje osećanja kao odbrambeni mehanizam. Obično žene koje imaju ovakav mehanizam imaju teškoće da izraze svoja seksualna osećanja;
  4. Gubici voljenih osoba mogu da dovedu do problema u seksualnom odnosu sa partnerom zbog tuge, anksioznosti ili krivice u vezi sa gubitkom;
  5. Seksualne brige mogu da naruše seksualno funkcionisanje. Žene mogu biti zabrinute zbog neželjenih posledica seksa (neželjena trudnoća, seksualno prenosive bolesti), seksualnog performansa (kakav utisak ostavljaju), kao i zbog partnera;
  6. Različiti problemi u vezi sa partnerom, npr. nepoverenje ili misli da mu nije privlačna;
  7. Žena može sebe da doživljava neprivlačnom usled nekih operacija (dojke, materice), ili povodom problema sa neplodnošću;
  8. Kultura u kojoj je odrasla, može biti ograničavajuća u smislu slobodnog izražavanja seksualnosti;
  9. Različiti porodični problemi, problemi na poslu, sa finansijama mogu preokupirati ženu i uticati na seksualno uzbuđenje ili želju.

Fizički faktori su povezani sa poremećajima i bolestima endokrinog sistema, urogenitalnog, neurološkog.  Seksualne disfunkcije se takođe često udruženo javljaju sa različitim mentalnih poremećajima kao što je depresija, anksioznost, alkoholizam, zavisnost od droga, što otežava tretman.

 

 Tretman seksualnih problema kod žena

U psihoterapijskom radu sa problemom seksualnog funkcionisanja, polazi se od postavke da nezdrave emocije i disfunkcionalno ponašanje nisu izazvani nepovoljnim i lošim životnim događajima već našim iracionalnim uverenjima o njima.  Terapeut i klijent zajedno identifikuju ova uverenja (kao i uopšte životnu filozofiju klijenta o seksu, partnerskom odnosu i ljubavi) i načine njihovog održavanja, pa potom rade na njihovom osporavanju. Ideja je da klijent  iracionalna uverenja zameni racionalnim i eksperimentalnim, koja će mu pomoći da na realističniji i logičniji način pristupi problemima u seksu i ljubavi. Dakle, prvo se radi na rešavanju emocionalnih poremećaja uz korigovanje određenih seksualnih disfunkcija. Važan deo tretmana su imaginativne tehnike posebno u radu na teškoćama da se žena uzbudi ili doživi orgazam, gde se klijenti uče kako da koriste svoje seksualne fantazije ma koliko “čudno” ili socijalno neprihvatljivo izgledale. Pored imaginativnih tehnika, koriste se i tehnike uklanjana stida i osećanja krivice povodom izvođenja različitih seksualnih aktivnosti.

 

Izvori: https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/sexual-dysfunction-in-women/overview-of-sexual-dysfunction-in-women

 

Autor: Aleksandra Stamenković

Psiholog i REBT psihoterapeut u edukaciji

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci

Lice i naličje hemije u vezi

Lice i naličje hemije u vezi

Kada bi vas neko pitao šta vam je najvažnije da osetite u vezi, šta biste odgovorili? Na kom mestu biste našli uzbuđenje i strast? Da li možete da se prisetite nekog sopstvenog iskustva kada ste na...