loader image

Polazak u prvi razred: saveti za roditelje

jul 19, 2023 | O deci i roditeljstvu | 0 Komentara

Nakon testiranja za polazak u prvi razred, koje predstavlja detetov prvi susret sa školom, sledi leto i spremanje budućeg đaka za novo životno poglavlje.

Period pred polazak u prvi razred, kao i prvi dani škole, znaju da budu stresniji za roditelje nego za decu, čiji glavni zadatak je da podrže i spreme svoje dete za polazak u školu.

Izdvajamo neke od najbitnijih roditeljskih briga koje se javljaju tokom leta pred polazak u školu.

(Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels)

Ostalo je samo par meseci, a moje dete ne zna da čita, piše i računa

Dete ne mora da zna da čita, piše ili računa pre polaska u školu.

Koliko god bi roditelji voleli da spreme dete unapred i da ono usvoji određena znanja, to ne mora biti tako.

Veštine poput čitanja, pisanja i računanja su neke od njih. Da je potrebno da ih znaju unapred to bi bio uslov za upis u prvi razred.

Ono što možete da uradite kako biste ih spremili za nova znanja i veštine je sledeće:

 • Čitajte im knjige, zajedno pričajte o tome šta ste pročitali, prepričavajte pročitano kako bi se učili da razumeju tekst.
 • Igrajte igrice poput pogađanja reči na određeno slovo, razdvajanje reči na slogove (što predstavlja prvi korak ka čitanju; jedna od grešaka koje roditelji prave jeste da uče decu da čitaju slovo po slovo zbog čega učitelji/učiteljice moraju da ispravljaju već stečenu naviku i uče ih ispočetka).
 • Brojite zajedno bilo šta u vašoj okolini, igrajte društvene igrice u kojima je neophodno da dete broji (poput Čoveče ne ljuti se).
 • Pojam sabiranja i oduzimanja možete polako da uvedete kroz pitanja poput: Ako imam dve jabuke i tebi dam jednu koliko mi ostaje i slično. Ne bi bilo loše da uz sebe imate jabuke pa mu pokazujete na konkretnim primerima. Sve bez uvođenja pojmova poput sabiranja i oduzimanja.
 • Ako dete pokaže interesovanje za čitanje/pisanje/brojeve nemojte da ga sputavate, podstičite radoznalost i učite ga u tom trenutku.

Ako se kod vas javi strah da će dete da zaostaje za drugom decom zato što ne zna da čita/piše, ne brinite, naučiće u školi i neće zaostajati za vršnjacima.

U slučaju da je dete već spremno na ovaj način, posao učitelja/učiteljice je da detetu i gradivo koje već zna učini zanimljivim, da za njega i dalje bude izazovno.

(Photo by MART PRODUCTION from Pexels)

Radne navike

Jedan od ključeva uspeha u prilagođavanju na školu jeste naučiti dete radnim navikama.

Usvajanje radnih navika se postiže kroz sitne zadatke koje dete u tim godinama može da izvrši:

 • Održavanje lične higijene (pranje ruku pre/posle jela, izlaska napolje)
 • Pospremanje kreveta nakon ustajanja
 • Spremanje sopstvene odeće
 • Pospremanje igračaka nakon igranja, vraćanje knjiga na policu
 • Oblačenje, vezivanje pertli
 • Pravljenje doručka.

Neke od ovih stvari ste možda već usvojili, ali postoje roditelji koji iz žurbe, želje da pomognu detetu preuzimaju odgovornosti od njega i ne dopuštaju mu da samo pokuša, pogreši i nauči.

Kroz ove „male i obične, svakodnevne“ radnje dete se uči i odgovornosti i kako da brine samo o sebi, što će mu od Septembra biti još potrebnije.

Neka bar deo vašeg dana ima istu strukturu jer će to i detetu, a i vama pomoći da imate vremena za domaće zadatke i učenje.

(Photo by Olia Danilevich from Pexels)

Socijalizacija u školi

Nova sredina za dete znači nove drugare, nova pravila, mnogo više dece u okruženju gde će njegov uzrast biti najmlađi.

Za decu socijalizacija, uspostavljanje kontakata jeste važno i pomaže u prilagođavanju novoj situaciji.

U većini škola se spiskovi odeljenja zvanično objavljuju tek krajem avgusta i može se desiti da ne znate sa kim će dete biti u odeljenju. Zato je važno da ga spremite na to kroz priču da se može desiti da najbolji drug/drugarica ne budu sa njim, da će da bude okružen sa dosta nove dece, i da čak i ako se to desi, neće biti jedini.

Objasnite detetu da to znači da će drugare iz vrtića viđati na odmorima i da će i dalje da se druži sa njima. Ako dete upisujete u školu u kojoj neće imati decu iz vrtića, predstavite mu to kroz mogućnost da upozna i ima još više drugova i drugara. Dajte mu sopstveni primer kako je vama bilo kada ste krenuli u školu.

Takođe mu objasnite da će učitelj/učiteljica verovatno da rasporedi decu kako da sede u klupama i da će na taj način da sklopi neka nova prijateljstva.

Imajte poverenje u svoje dete i dajte mu vremena kada krene u školu da se sam prilagodi i krene da se druži sa decom koja mu odgovaraju.

(Photo by Mikhail Nilov from Pexels)

Emotivna zrelost

Emotivna zrelost je nešto što razvijamo godinama. Roditelji su ključni igrači koji su tu da pomognu detetu da prevaziđe moguć strah u vezi prilagođavanja novoj okolini.

Evo  šta sve možete da uradite:

 • Pričajte o polasku u školu u pozitivnom svetlu, sa dozom uzbuđenja.
 • Povedite par puta dete do škole, uđite u školsko dvorište, ako znate gde je ulaz za prvake pokažite mu gde će ulaziti u školu.
 • Pričajte mu kako izgleda učionica, sedenje u klupi.
 • Prepričavajte vaše doživljaje iz škole.
 • Pozitivno pričajte o učitelju/učiteljici, objasnite kako se uloga nastavnog osoblja razlikuje od one u vrtiću.
 • Naučite ih da je nastavno osoblje tu da ih uči i da im pomogne da nauče, da prihvate školu.
 • Objasnite mu da časovi traju 45 minuta, da zvono označava odmor.
 • Naučite ga kako da se ophodi sa starijima sa poštovanjem i poverenjem, jer ako to nauči sada pratiće ga kroz celo školovanje, a i život.
 • Osigurajte rutinu oko odlaska u krevet, jer će dobar san i odmor uticati na to kako će se vaše dete ponašati tokom dana.

Ostali načini da dete oseti sigurnost i uzbuđenje pred polazak u školu

Naučite dete najosnovnije informacije: ime, prezime, adresu, broj telefona roditelja. Isto tako ga naučite da te informacije ne deli sa nepoznatima.

Ovo je trenutak da dete polako uči put do škole i nazad. To što dete zna put ne znači da ćete ga odmah puštati samog u školu, ali znaće kuda ide i šta da očekuje na putu. Isto tako ovo je prvi korak u osamostavljivanju deteta.

Kupovina školskog pribora neka bude zajednička. Dopustite detetu da izabere školsku torbu, pribor koji će da koristi. Radite ovo uz smernice kako biste bili sigurni da ste izabrali sve u okviru budžeta koji želite da potrošite. Sveske kupite kada dobijete spisak od učitelja/učiteljice, jer nije isti za svako odeljenje i zavisi od načina rada.

Pričajte, pričajte, pričajte o svemu. Dozvolite detetu da vam postavlja pitanja, podeli sve o čemu razmišlja sa vama, pitajte ga o tome šta mu se dešavalo tokom dana. Uspostavljajte i gradite odnos poverenja kako bi dete osetilo sigurnost koju ima u vama.

I za kraj, ne zaboravite da se igrate

Iskoristite leto za nove doživljaje, igrajte se, budite napolju. Pokažite detetu da je cenite vaše zajedničko slobodno vreme. Smanjite vreme ispred digitalnih uređaja. Smišljajte zajedno društvene igre, gradite, stvarajte, šutirajte loptu, čitajte. Učite vaše dete kritičkom mišljenju, razvijajte maštu i kreativnost. Sve ove i slične aktivnosti služe da se dete opusti, ali istovremeno i da raste i razvija svoje telo i mozak.

Srećan vam polazak u prvi razred!

Naslovna fotografija: Max Fischer from Pexels

Autor: Nataša Ivković Lovrić

Psiholog i edukant REBT psihoterapije

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci