loader image

Tantrumi kod dece

jan 25, 2021 | O deci i roditeljstvu | 0 Komentara

Šta su temper tantrumi?

To je ponašanje koje se kreće od kenjkanja i plakanja, pa sve do vrištanja, udaranja, šutiranja, bacakanja po podu i zacenjivanja. Podjednako su zastupljeni i kod dečaka i kod devojčica. Kao razvojni fenomen najzastupljeniji su između 2. i 5.  godine života.

Tantrumi su jako frustrirajući za sve roditelje.

Zašto dolazi do tantruma? 

Deca nisu u stanju da se sama umire zbog nezrelosti nervnog sistema i nemogućnosti regulacije osećanja. Iz tog razloga ih lako preplave emocije, posebno kada neke od njihovih osnovnih potreba nisu zadovoljene (potreba za snom, odmorom, hranom, povezanošću, samostalnošću). I u tom trenutku, lizalica koju je dete tražilo pre ručka izgleda kao centar sveta i najvažnija stvar zbog koje kreće histerija i ispad besa.

Šta uraditi kada dete ima tantrum?

 1. Ostanite smireni! Koliko god teško zvučalo, u tom trenutku je to najbitnije i za vaše dete i za vas! Ne dozvolite da budete preplavljeni nezadovoljstvom i razmišljanjima o tome šta će reći drugi ljudi, i kako će vas gledati. Brojite do 10 i duboko dišite.
 2. Držite granice. Budite dosledni. NE znači NE, nemojte popuštati samo zato što dete histeriše i ima ispad besa, jer vam je nelagodno u toj situaciji. Ako popustite i dozvolite detetu da na taj način dobije nešto što želi, naučićete ga da je vrištanje i bacakanje put kojim će dobiti ono što je zacrtalo.
 3. Ostanite prisutni. Ukoliko tantrum traje duže od par minuta, i dete ne može da se umiri, možete ga zagrliti ako to dopušta. Možete ćutati, ili govoriti tiho da će sve biti u redu i da će proći. Ukoliko ni to ne pomaže upotrebite distrakciju. Sačekajte da tantrum prođe i tada mirno pričajte o njegovim osećanjima i potrebama.

Možete reći: ,, Znam da ti se baš sada jede lizalica, ali je možeš dobiti posle večere, važno je da jedemo povrće kako bi bili zdravi.“

Ili, ,,Jako ti se dopada ta igračka, i baš bi želeo da je imaš, ali trenutno nemam toliko novca da je kupim. Možeš izabrati igračku koju želiš za rođendan.“

U situacijama kada mi ostanemo mirni i povezani sa detetom dok se dešava tantrum učimo dete da internalizuje samoregulaciju i da je razvija. Razvijamo bliskost sa njim, jer ga učimo da je voljeno i prihvaćeno uvek, da smo tu za njega i da ima našu podršku.

Tantrum NE ZNAČI da je dete bezobrazno, nevaspitano, da ste vi loš roditelj, da dete manipuliše vama, i da je potrebno da ga kaznite.

 

Tantrum ZNAČI da je dete preplavljeno emocijama, da ima neku potrebu koja nije zadovoljena,i još uvek ne zna na pravi način da je iskaže, da je verovatno gladno, umorno, žedno, da se oseća sigurno sa vama, da mu je potreban neko miran ko će ga razumeti i naučiti kako da se smiri.

Kako sprečiti tantrume?

Kako ne bi morali da sprečavate tantrum u punom jeku, važno je raditi na prevenciji i uticati na sve faktore koji mogu da dovedu do tantruma.

–     Izbegavajte situacije za koje znate da mogu dovesti do ispada besa. Pokušajte da se pridržavate ustaljenih rutina što je više moguće, i uvek dajte detetu upozorenje 5 minuta pre nego što pređete na sledeću aktivnost.

 • Komunicirajte sa svojim detetom, ne potcenjujte njegovu mogućnost da razume objašnjenje. Podelite sa detetom šta ste planirali za taj dan i držite se rutine, kako bi smanjili iznenađenja.
 • Dozvolite detetu da izabere igračku ili užinu koju će poneti, kada ide sa vama dok završavate obaveze.
 • Potrudite se da dete bude odmorno i sito kada izlazite napolje, kako ne bi imalo eksplozivnu reakciju na najmanju provokaciju.
 • Uklonite izazove (na primer, nemojte ostavljati čokoladice i slatkiše na kuhinjskom stolu kada znate da je vreme za večeru).
 • Dajte svom detetu malo kontrole. Pustite ga da izabere koju knjigu će kupiti, ili da li želi kuvano jaje ili omlet za doručak. Ove prilike za odlučivanje vama neće značiti mnogo, ali detetu će dati neki osećaj kontrole nad svojim životom.
 • Birajte svoje bitke. Nekada možete i popustiti malo, posebno kada su male stvari u pitanju.
 • Naučite dete drugačiji način kako se može izboriti sa frustracijom. Decu koja su dovoljno velika možete podsetiti da koriste svoje reči umesto vrištanja.

Reference:

 1. https://kidshealth.org/en/parents/tantrums.html
 2. https://www.verywellfamily.com/can-a-temper-tantrum-be-harmful-to-my-toddler-290426

Autor: Dragica Nenadić

Specijalni pedagog

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci