loader image

Kako pomoći deci da spavaju sama?

mar 10, 2023 | O deci i roditeljstvu | 0 Komentara

Spavanje je ključno za razvoj, zdravlje i dobrobit deteta, bez obzira na njegove godine, a većina stručnjaka podstiče roditelje da podrže potrebe za spavanjem svoje dece koliko god mogu. Deci je, generalno, potrebno znatno više sna nego odraslima – a oni koji ga imaju dovoljno bolje funkcionišu u školi, u boljoj su fizičkoj formi i manje se susreću sa depresijom, anksioznošću ili drugim izazovima mentalnog zdravlja.

(Photo by Pavel Danilyuk on Pexels)

Koliko je sna optimalno?

Prema istraživanjima, bebama je obično potrebno između 11 i 14 sati sna. Deca između 3 i 5 godina treba da da spavaju između 10 i 13 sati; ona između 6 i 13 godina između 9 i 11 sati, a tinejdžeri bi trebalo da spavaju između 8 i 10 sati. Međutim, ovo su samo smernice i možda nisu adekvatni za svako dete; ako dete spava nešto više ili malo manje, to nije razlog za zabrinutost.

Spavanje kod dece može biti i tačka konflikta za porodicu. Kada se dete stalno opire odlasku u krevet, bori se da zaspi ili često ustaje tokom noći, to može dovesti do stresa i sukoba koji na kraju iscrpljuju i dete i roditelje. Poremećaji spavanja u detinjstvu mogu se manifestovati zbunjujućim simptomima koji mogu biti pogrešno dijagnostikovani ili mogu pogoršati druge dijagnoze. Tokom tinejdžerskih godina, deca mogu da pomeraju granice tako što ostaju budna celu noć, koriste telefon u krevetu ili spavaju do kasno u podne – bilo šta od toga može da prekine raspored spavanja i ometa njihovo društveno, emocionalno i akademsko funkcionisanje.

(Photo by Andrea Piacquadio on Pexels)

Zašto moje dete odbija da ide u krevet?

Deca mogu da se opiru odlasku u krevet iz više razloga, čak i ako su očigledno umorna. Neka deca, koja su generalno veoma aktivna, mogu imati problem da smire svoje umove i tela kako bi ih pripremili za spavanje. Druga deca, pak, pribegavaju svađanju oko odlaska u krevet kako bi zadobila roditeljsku pažnju (makar i onu negativnu). Takođe, deca mogu biti zabrinuta ili tužna zbog nečega, te im izbegavanje da odu u svoju sobu omogućava da izbegnu suočavanje sa tim neprijatnim emocijama. Kod neke dece razlog je strah: od mraka, strašnih snova, pa čak, iako je deci teško da to objasne, gubitka kontrole. Nekada problem sa spavanjem odražava i problem u porodičnom funkcionisanju, i dete može, na primer, da se plaši da će jedan od roditelja da napusti kuću dok ono spava, ako je to česta tema u svađama roditelja ili dete ima iskustva sa napuštanjem.

(Photo by Yan Krukau on Pexels)

Šta da radim ako moje dete odbija da ide u krevet?

Postoji nekoliko načina da se pomogne deci da prevaziđu otpor pre spavanja. Ako je dete redovno previše aktivno pred spavanje, primena opuštajuće i dosledne rutine odlaska na spavanje može pomoći da se smiri i mentalno pripremi za spavanje. Kupanje, a zatim čitanje priče može mu pomoći da se smiri od dnevnih aktivnosti. Ovo će, zajedno sa stvaranjem zamračenog i tihog okruženja, podržati zdrav san. Ograničite vreme ispred ekrana pre spavanja. Umesto toga, pročitajte priču ili dozvolite deci da čitaju vama ili sebi kako bi se umirili. Prostorija treba da bude tiha, bez uređaja i ometanja. Kod ove dece je doslednost roditelja presudna. Bez toga rezultata neće biti, a roditelji će se osećati bespomoćno.

Ako dete odbija odlazak na spavanje kao sredstvo za privlačenje pažnje, provedite sa njim više vremena u nekoj zajedničkoj aktivnosti pre spavanja. Takođe, noćna lampa, deljenje sobe sa bratom ili sestrom, ili razgovor o brigama sa roditeljem ili drugom odraslom osobom od poverenja mogu pomoći deci da se izbore sa noćnom anksioznošću.

Ako su razlozi vezani za porodično funkcionisanje, jedino rešenje je rešavanje problema u porodici.

(Photo by Pavel Danilyuk on Pexels)

Kako da pomognem svom detetu da spava samo?

Važno je da deca nauče da spavaju sama, kao i da se sama uspavljuju.

Svi mi imamo neku vrstu rituala koja nam pomaže da se lakše uspavamo. Da li je to naš omiljeni jastuk ili ćebe, ili par stranica knjige koje ćemo pročitati pre gašenja svetla. Sa druge strane, za decu je najčešći ritual da se uspavljuju samo ako im je roditelj u blizini. To je navika koja se veoma javlja u ranom detinjstvu, ali se može pojaviti i iznenada nakon odmora, odsustva roditelja ili neke situacije koja je stresna po dete.. A održava se žustrim suprostavljanjem deteta u slučaju da roditelji pokušaju da napuste ovu situaciju. I tako, umesto da se suoče sa gomilom reči koje treba da izgovore pre nego što odvoje dete od sebe, umorni roditelji mogu lako završiti ležeći na podu ili spavajući sa detetom u krevetu.

(Photo by Andrea Piacquadio on Pexels)

Važno je znati da detetu nije potreban roditelj noću. Detetu je potreban odmor. A samostalno spavanje je najbolje za sve. Štaviše, učenje da samostalno zaspi je važna veština kojom dete treba da ovlada. Pomaže detetu da oseti da može biti samo i bezbedno. Uostalom, ono zna da su mu roditelji u susednoj sobi. Možete pomoći svom detetu da se prilagodi da zaspi samo na nežan način koji pruža podršku. A ovo su koraci:

  1. Ispitajte svoja osećanja. Roditelji često osećaju nelagodu kada je reč o razdvajanju. Možda uživate u toj posebnoj bliskosti dok spavate sa svojim detetom ili nesvesno osećate da vam to pomaže da nadoknadite ograničeno vreme koje provodite sa njim tokom dana. Međutim, korisnije je da organizujete vaše vreme tokom dana, npr. da vam dete pomogne da pripremite večeru ili da isplanirate vikend. Ako prenesete bilo kakvu neodlučnost u pogledu promene rutine spavanja, dete će pokupiti vaše vibracije i pomoći vam da zadržite status kvo, odn. da ne promenite ništa. Ipak, zapamtite, što ste dosledniji, veća je verovatnoća da ćete imati uspeha.
  2. Objasnite svom detetu promene. Kako se ne bi osećalo napušteno i kako biste obezbedili da sarađuje sa vama, važno je da razume šta se dešava. Možete reći svom detetu, na primer: „Važno je da deca nauče da spavaju sama u svom krevetu. Tako se deca najbolje odmaraju i pomaže im da budu zdrava i snažna. I mama i tata mogu bolje da se odmore na taj način. Mamin i tatin zadatak je da vam obezbede zdrav san, pa ćemo vam pomoći da to uradite.“
  3. Prođite kroz svoju normalnu večernju rutinu. Rutina je ključna za decu, jer ona povezuju odlazak na spavanje sa aktivnostima kao što su čitanje knjiga ili razgovor o danu. Nakon što ih prođete sa decom ona će biti spremnija da vas puste da odete kada je vreme za „gašenje svetla”.
  4. Pređite na stolicu. Ako obično sedite na krevetu ili ležite pored njega, sedite pored kreveta na stolicu. Ako se dete buni, recite mu: „Mami (tati) je udobnije ovako“ i počnite da čitate knjigu. Uverite ga na nežan, ali čvrst način da će sve biti u redu.
  5. Svake noći polako pomerajte stolicu sve dalje i dalje od kreveta. S vremena na vreme napravite pauze da odete do kupatila, kako bi se vaše dete navikavalo na vaša kratka odsustva. Posle nekog vremena, postavite stolicu ispred vrata. Recite mu: „Ovde sam“ i ako ustane iz kreveta, ponovite čvrsto: Vrati se u krevet“. Polako, sklonite se iz njegovog vidokruga, tako da on bude manje fokusiran na vas, ali da i dalje možete da reagujete brzo ako ustane.
  6. Nastavite da dodajete pauze dok ne budete mogli da mu kažete „idem u kuhinju da operem sudove, a onda ću se vratiti da te ušuškam. Odvojite najmanje nedelju ili dve da radite na ovome, što će vam omogućiti da se osećate manje pod pritiskom. Ne očajavajte ako je potrebno duže. Ovome ćete morati dati onoliko vremena koliko je potrebno. Teško je prekinuti ovu naviku, ali uz strpljenje, čvrstinu i podršku ovaj pristup bi trebalo da urodi plodom.

 

 

Literatura

  1. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/how-raise-happy-cooperative-child/201604/how-help-your-child-sleep-alone
  2. https://www.psychologytoday.com/intl/basics/sleep/children-and-sleep

3. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-shameless-psychiatrist/202109/children-and-sleep-leave-them-alone

4. Naslovna fotografija: Snapwire on Pexels

 

 

Autor: Andjelija Dimović

Psiholog i TA savetnik

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci