loader image

Umokravanje (enureza) kod dece

okt 31, 2020 | O deci i roditeljstvu | 0 Komentara

Enureza je često i ponavljano umokravanje, noću i/ili danju, posle 4. godine, kada su eliminisani svi organski uzroci koji mogu prouzrokovati ovaj problem. Kod dece se često srećemo sa ovim stanjem. Procene pokazuju da 20% dece uzrasta od pet godina ispoljava ovo ponašanje. Većina dece “preraste“ enurezu, ali istraživanja pokazuju da oko 2%  populacije i dalje ispoljava nemogućnost kontrole mokrenja na uzrastu od 18 godina.

 

Enureza je klinički termin za umokravanje i odnosi se na nevoljno mokrenje, posle 4. ili 5. godine života, što praktično znači da dete NE MOŽE da kontroliše proces mokrenja, iako su svi organi očuvanih funkcija i nema vidljivih promena koje ih fiziološki ometaju. Može biti noćna i/ili dnevna. Razlikuje se od inkontinencije (koja se javlja u 1% slučajeva) i koja zahteva hiruršku intervenciju.

Postoji primarna i sekundarna enureza.

O primarnoj enurezi govorimo kada nije ni postojao prestanak umokravanja (od barem 6 meseci). Ovaj tip se češće javlja, u 85% slučajeva.

Sekundarna enureza postoji kada je dete uspostavilo kontrolu bešike u periodu od 6 meseci ili duže, i onda se ponovo pojavilo umokravanje. Javlja se u 15% slučajeva između 5. i 8. godine života, i uzroci su uglavnom psihogeni.

 

Noćno umokravanje se javlja kod dece starije od 5 godina u toku sna. Neki autori smatraju da je noćno mokrenje vrsta prolazne parasomnije, jer se u toku sna odigravaju aktivnosti koje su karakteristične za period budnog stanja, u parasomnije spadaju i mesečarenje, noćne more, noćni strahovi (Stošljević, M., 2005).

Dnevna enureza se ređe javlja i uglavnom je “sestra“ noćnog umokravanja, jedno od četvoro dece koje ima noćnu enurezu imaće i dnevnu. Uglavnom je sekundarna, što znači da je povezana sa nekim medicinskim stanjem (kao što je urinarna infekcija) ili sa emocionalnim stresom kod deteta. Pojavljuje se posle dugotrajnog uspostavljanja kontrole nad funkcijom bešike.

 

Umokravanje se češće javlja kod dečaka, oko 2/3 su dečaci, a 1/3 čine devojčice. Kako deca rastu, ovaj odnos se menja, i u adolescenciji se taj procenat izjednačava.

 

Uzroci enureze

 

Enureza je jako čest problem kod dece ali i problem koji jako frustrira roditelje. Od deteta se očekuje da prespava noć bez “nezgode“, već na uzrastu između 2 i 4 godine. Ipak, 25% dece na uzrastu od 4 godine i dalje mokri u krevet, na uzrastu od 5 godina 20%, na uzrastu od 6 godina taj procenat je 15%, 10 godina 8%, 14 godina 4%,  dok  čak 2% odrasle populacije i dalje ima problema sa umokravanjem.

 

Kada govorimo o uzrocima enureze nije potpuno jasno šta konkretno dovodi do nastanka noćnog umokravanja. Možemo izdvojiti neke faktore koji utiču na povećanu verovatnoću nastanka enureze:

 • Nasledni faktor je jako prisutan. 75% dece koja imaju problem sa umokravanjem imaju sestru, brata, jednog ili oba roditelja, koji su imali ovaj problem u detinjstvu. Kada se dalje istraži porodična istorija, kada se potraži ova pojava kod baka, deka, ujaka i bližih srodnika dolazimo do 90% podudarnosti. Nasledni faktor je izrazito upečatljiv sa očeve strane.
 • Dubok san. Roditelji dece koja mokre noću, govore da ih je jako teško probuditi i pokušaj da odvedu decu do toaleta u toku noći opisuju kao da vuku džak krompira. Dete je potpuno dezorjentisano, nije svesno da je ustalo iz kreveta i ujutru se ne seća da je išlo do toaleta. Sva deca koja imaju jako dubok san nemaju i enurezu, ali to je jedan od važnih faktora koji doprinosi nastanku i održavanju noćnog umokravanja. Zbog dubine sna dete ne može da odreaguje na nadražaj pune bešike i da se probudi da bi otišlo do toaleta.
 • Zatvor. Bešika i debelo crevo su jako blizu, i u slučaju kada dete pati od zatvora sadržaj koji se gomila u crevima zbog neredovnog pražnjenja može da pritiska bešiku. To dovodi do otežane kontrole pražnjenja bešike. U ovom slučaju je važno prvo tretirati zatvor, pa tek onda noćno mokrenje.
 • Mali kapacitet bešike u određenom broju slučajeva doprinosi održavanju simptoma noćnog mokrenja. Kapacitet bešike nije dovoljan da primi potrebnu količinu mokraće koja se stvori u toku noći, samim tim je važno da dete ustaje više puta kako bi ispraznilo bešiku.
 • Prekomerna proizvodnja urina (poliurija) takođe može biti jedan od faktora koji doprinose umokravanju. Direktni uzročnici poliurije su dijabetes i nedostatak antidiuretičkog hormona.
 • Stres je faktor koji u velikom broju slučajeva doprinosi razvoju sekundarne enureze. Deca koja su emocionalno osetljivija verovatno će drastičnije odreagovati na promene koje se dešavaju unutar porodice. Razvod roditelja, smrt člana porodice, rođenja brata ili sestre, preseljenje su događaji koji mogu da utiču na dete.
 • ADHD sindrom ima većina dece sa enurezom. Istraživanja pokazuju da postoji velika korelacija između ova dva poremećaja i da to verovatno ima veze sa razvojem mozga, kao i sa dubinom sna.
 • Prekomeran unos tečnosti. Potrebno je ograničiti unos tečnosti, posebno u večernjim časovima, kako bi se smanjila verovatnoća umokravanja.
 • Urinarna infekcija u slučajevima sekundarne enureze može biti jedan od uzroka. Uvek je preporuka prvo uraditi sve medicinske testove, kako bi se isključili organski i fiziološki uzroci umokravanja.

 

Jako je važno da shvatite da za umokravanje nije krivo vaše dete. Dete ne može da konroliše mokrenje. Članovi porodice ne bi trebali da posramljuju i kažnjavaju dete zbog umokravanja.

 

Tretman

 

Prema procenama kod nas i u svetu se za pomoć obrati samo 36% porodica dece koja imaju problem sa enurezom. Zašto je to tako? Umokravanje se posmatra kao nešto sramotno, i većina roditelja se trudi da prikrije situaciju, nadajući se da će proći samo od  sebe.

 

Nikako ne raditi!

– Ne činite ništa što bi moglo da postidi dete

– Ne dozvolite da se vaše dete frustrira ili ljuti zbog svog stanja

– Nemojte kažnjavati dete zbog umokravanja

 

Tretman naravno zavisi od toga šta je u pozadini enureze, i koji sve faktori utiču na njeno održavanje. Najčešće korišćeni vidovi tretmana za enurezu :

 • Alarm za enuretičnu decu koji pišti ili vibrira kada dete ispusti prvu kap urina u krevet i budi dete. Na taj način mozak stvara asocijaciju između uriniranja i buđenja u toku noći i odlaska u toalet. Ovaj metod tretmana zahteva aktivnu ulogu odraslog koji potpuno razbudi dete i postara se da ode do toaleta.
 • Vođenje dnevnika mokrenja. Možete voditi dnevnik sa svojim detetom, i za svaku “suvu“ noć, odnosno noć koja je prošla bez umokravanja, nagraditi dete. Pozitivno potkrepljenje za poželjna ponašanja daje dobre rezultate.
 • Psihoterapija daje rezultate u smislu osnaživanja kapaciteta deteta, smanjivanja anksioznosti, podizanja samopouzdanja, socijalnoj i emocionalnoj zrelosti.
 • Farmakoterapija se prepisuje samo u posebnim slučajevima enureze (kada dete ide da prespava kod druga ili na rekreativnu nastavu). Desmopressin (Minirin) i Imipramin – antidepresiv deluju samo dok ih dete uzima, i preporučuju se samo kada ne pomaže ništa drugo, jer imaju dosta negativnih efekata.

 

Enureza verovatno izgleda kao nerešiv problem roditeljima i deci, ali to nije tako.

Deca se mogu osetiti poniženo i poraženo, što utiče na njihovo samopoštovanje i samovrednovanje. Mogu povući u sebe i isključiti iz svakodnevnih aktivnosti. Što duže traje umokravanje, negativni efekti na celokupnu ličnost deteta su vidljiviji. Enureza je rešiv problem i uspešan tretman utiče na poboljšanje fizičkih sposobnosti i samopouzdanja.

 

Devojčica (11 godina):

,,Ni ti, ni bilo ko na svetu ne može da zamisli koliko sam sada srećna jer sam prestala da piškim noću u krevet. Teško mi je da opišem rečima to osećanje… Konačno mogu da kažem da sam uspela…Pre tretmana nisam mogla da prespavam kod drugarice. Moja mlađa sestra je pre mene prestala da piški noću u krevet, to mi je bilo baš teško. Konačno, mogu da kažem da je ovo najbolja stvar koja mi se desila  u životu.“

 

 

 

 

Reference:

 1. Stošljević, M. Monografija ,,Noćno mokrenje“, Beograd, 2005.
 2. Baird, D., Seehusen, D., Bode, D. Enuresis in Children: A Case-Based Approach, https://www.aafp.org/afp/2014/1015/p560.html#:~:text=Enuresis%20is%20defined%20as%20intermittent,the%20United%20States%20have%20enuresis.
 3. Enuresis in Children, https://www.webmd.com/mental-health/enuresis#
 4. Bedwetting in children and teens: Nocturnal Enuresis, American Academy of pediatrics, American Society of Pediatric Nephrology and the National Kidney Foundation Patient Education Collaborative (Copyright 2019) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/genitourinary-tract/Pages/Nocturnal-Enuresis-in-Teens.aspx
 5. Dr Sagie, How to stop bedwetting? Learn all about bedwetting (Enuresis): A guide for a perplexed parent. https://www.bedwettingtherapy.com/all-about-bedwetting/
 6. Daytime accidental wetting, (Diurinal Enuresis), https://www.mottchildren.org/health-library/ta2112
 7. Prevalence of Enuresis and its association with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder among U.S. children: Results from a nationally representative study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2794242/
 8. Self-image and performance in children with nocturnal enuresis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12074785/

 

 

 

 

Autor: Dragica Nenadić

Specijalni pedagog

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci