loader image

Kako izgraditi samopoštovanje kod dece

maj 14, 2024 | O deci i roditeljstvu | 0 Komentara

Samopoštovanje predstavlja sliku koju deca imaju o sebi, kako doživljavaju sebe i kako se uklapaju u okruženje. Takva predstava o njima samima je deo njihove ličnosti u svakom trenutku i u svakoj situaciji.

(Photo by Szafran on Pexels)

Kako se gradi samopoštovanje?

Samopoštovanje se formira još u ranom detinjstvu. I vrlo je blisko konceptu samopuzdanja.

Samopoštovanje je osnovno poštovanje prema sebi, duboko ugrađeno u našu percepciju vlastite vrednosti, sposobnosti i dostojanstva i integriteta naše ličnosti. To podrazumeva da imamo pozitivan stav prema sebi, verujemo u svoje sposobnosti i vrednosti, te postavljamo granice koje štite naše dostojanstvo i integritet. Samopoštovanje nam pomaže da donosimo zdrave odluke, postavljamo ciljeve i ostvarujemo svoj potencijal. Ono nas takođe podstiče da se ophodimo prema drugima s poštovanjem, jer kako sebe poštujemo, tako i druge tretiramo.

Samopouzdanje je, pak, uverenje u vlastite sposobnosti, vrednosti i kompetencije. To je osećaj unutrašnje sigurnosti koji nam omogućuje da se suočimo s izazovima, donosimo odluke i delujemo u skladu sa svojim ciljevima. Kada imamo visoko samopouzdanje, verujemo u sebe i svoje sposobnosti da prevladamo poteškoće i postignemo uspeh. Samopouzdanje se razvija kroz iskustvo, postizanje ciljeva, ali i kroz podršku drugih ljudi i pozitivno samovrednovanje. Samopouzdanje nije isto što i arogancija ili prevelika sigurnost bez osnova, već je to realistično poverenje u sebe i svoje mogućnosti.

Od neprocenjive važnosti za formiranje samopoštovanja (a i samopouzdanja) je uticaj roditelja na dete. Način komunikacije, verbalno ili ponašajno utiče na formiranje mišljenja o sebi, kakvo god da je ono.

(Photo by Shvetsa on Pexels)

Za izgradnju zdravog osećaja samopoštovanja neophodno je da roditelji pokažu poverenje u detetove sposobnosti, i da stvore okolnosti i pruže priliku deci da svoje sposobnosti primene. Važno je i dozvoliti detetu da donosi odluke ili učestvuje u odlučivanju.

Nisko samopoštovanje obično se razvija kod dece koja osećaju da nemaju bezuslovnu roditeljsku ljubav, bezuslovno prihvatanje ili kada roditelji mnogo toga čine umesto njih, pa deca ne mogu ni da spoznaju svoje sposobnosti.

Nasuprot tome, najčešće deca koja imaju visoko samopoštovanje su:

 • Dobijala ljubav i poštovanje od roditelja;
 • Osećala su se prihvaćenom;
 • Bila su izložena doslednim postupcima, i razumnim pravilima i očekivanjima od strane roditelja;
 • Nisu bila podvrgnuta fizičkom kažnjavanju i omalovažavanju.

(Photo by Vlada Karpovich on Pexels)

Kako pomoći detetu sa niskim samopoštovanjem?

Evo nekoliko predloga na koji način da se postavite u situacijama kada vaše dete pokazuje nisko samopoštovanje i kako sprečiti nastanak niskog samopoštovanja

 • Ako dete u određenoj situaciji izrazi nisko samopoštovanje i izgovori loše reči o sebi, saslušajte ga i pokažite da ga razumete.
 • Nemojte pokušavati da opovrgnete njegove emocije i da ga ubeđujete da treba drugačije da se oseća. Samo mu zagrljajem pokažite da ste uz njega.
 • Nikada dete nemojte nazivati ružnim imenima, npr. da je nesposobno, ružno, lenjo, smotano, glupo…, jer na taj način omalovažavate njegovu ličnost. Nikada mu nemojte postavljati ograničenja, kao što su „Nemoj da radiš to!“, „Zar nikada ne možeš da uradiš kako treba?“… Ako se nađete u  problemu uvek i isključivo se fokusirajte na traženje rešenja. Značajno je da jasno razdvojite konkretno delo od počinioca. Fokusirajte se na ponašanje, i jasno stavite do znanja da ste tu za dete i da ga volite. Imajte na umu da su greške koje  čini deo razvoja i da  su značajne za njegovo učenje.

(Photo by Freestockpro on Pexels)

 • Ako je vaše dete vređano ili ponižavano od strane drugih, pokušajte da objasnite da takve reči ili postupci nemaju veze sa njim samim, već je to odraz nesigurnosti osobe koja vređa ili ponižava.
 • Budite spremni da u svakom trenutku čujete detetovo mišljenje i da mu to jasno stavite do znanja.
 • Obezbedite okolnosti u kojima će dete imati priliku da izrazi svoje mišljenje i da stekne osećaj pripadnosti i prihvatanja, kao i okolnosti u kojima će moći da doprinese pokazivanjem svojih sposobnosti.
 • Izbegavajte često korišćenje pohvala, jer se deca naviknu na takav vid podrške. Problem nastaje kada pohvala izostane, a detetu je tada bilo koji znak podrške potreban.

(Photo by A Darmel on Pexels)

 • Nikada ljubav prema detetu ne uslovljavajte njegovim određenim ponašanjem i izbegavajte prevelika očekivanja. Budite mudri da napravite dobru procenu.
 • Očekujte da se Vaše dete dobro ponaša. Mislite i ponašajte se kao da je Vaše dete pametno i dobro, jer će to rezultirati i manifestacijom u realnosti.  Uvek govorite o tome šta Vaše dete dobro radi. Kada postoji  potreba za tim recite mu koliko ste ponosni na njega.
 • Prilagodite se potrebama deteta. Važno je da budete fleksibilni i da prilagodite Vaše dnevne potrebe potrebama deteta.
 • Poštujte individualnost i jedinstvenost vašeg deteta, i ne upoređujte ga sa drugom decom u porodici (posvetite vreme svakom ponaosob), niti van nje.

(Photo by Polesietoys on Pexels)

 • Trudite se da detetu posvetite dovoljno pažnje, svakodnevno. Osmislite vreme za zabavu u kojoj ćete s velikim užitkom učestvovati. Dajte mu do znanja koliko ga volite, reagujte na njegov plač, zagrlite ga, pričajte sa njim. Stavite mu jasno do znanja kada nešto dobro uradi, to će mu pomoći da se oseća važnim i korisnim.

 

 

Naslovna fotografija: Kampus on Pexels

Autor: Maja Mančić

Psiholog i dečji integrativni psihoterapeut

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci