loader image

Strah od promene

sep 16, 2020 | O životu | 0 Komentara

U životu ništa nije zagarantovano niti sigurno, ali je jedna stvar konstanta i ista za sve: sve se menja.

Promena može biti zastrašujuća i možemo činiti sve da je izbegnemo, dok nam je život ne nametne kao neminovnost. Strah od promene javlja se jer ne možemo predvideti ishode,,a kao bića usmereni smo na izbegavanje neizvesnosti. Naš mozak više voli predviljive, čak i negativne ishode, pre nego neizvesne (bolja je i najcrnja izvesnost, od najbolje neizvesnosti). Sa druge strane naš um je fleksibilan i adaptibilan – može biti istreniran da pozitivno reaguje na promene.

Ako želite drugačije ishode u svom životu morate se usuditi da nešto promenite.

Strah od promene može se ispoljiti, recimo, u situaciji u kojoj osoba bira da ostane u vezi kojom nije zadovoljna, ili se venčava za partnera prema kome ima ambivalentan odnos, jer se plaši da bude sama ili strahuje od napora koji bi joj bio potreban da nađe drugog partnera. Ili, kada ostajete na poslu kojim niste zadovoljni, i koji vam ne omogućava da napredujete i razvijate se, zbog straha da će pronalaženje drugog posla biti previše rizično i zahtevati previše truda.

Nema ništa čudno u tome da se osećate bar donekle anksiozno kada ste suočeni sa nekom promenom u životu, naročito, ako je ona velika i značajna. Problem nastaje kada vas strah od promene parališe i drži zaglavljenim u okolnostima koje nisu dobre za vas, i koje vas ne ispunjavaju, kao i kada ispoljavate veliki strah u suočavanju sa malih životnim promenama, ili promenama u svakodnevnoj rutini.

„Ne preživljava najjača vrsta, niti ona najinteligentnija, već ona koja je najprilagodljivija na promene.“  (Darvin)

Zašto se plašimo promena?

Strah od promene može biti ishod iskustava u detinjstvu, porodične dinamike, ličnih pogleda na svet ili trenutne situacije. Povezan je sa negativnim viđenjem sveta, kao i tendencijom da se reaguje anksiozno. Ljudi koji su odrastali u porodicama u kojima je vladala pesimistična atmosfera, u kojima su roditelji posmatrali život kao teret, kao veoma težak i naporan, često ispoljavaju strah od promene. Oni su često bili izloženi ideji da život nije lak, ni dobar koji god put da izabereš, tako da treba da se držiš puta kojim već ideš. Strah od promene povezan je sa strahom od neuspeha. Kada ne znamo zasigurno kako će nešto ispasti, možda radije ne bismo ni pokušavali ništa, jer ishod može biti loš po nas.

Promena sa sobom nosi pitanje: „Šta ako ne uspem?“. Ali zapitajte se: „Šta ako uspem? Koliko će to unaprediti moj život i doprineti mom dobrostanju?“ Time fokus stavljate na pozitivne aspekte promene, koje strah često zamagljuje. Život je nepredvidljiv. Zbog toga je važno da naučimo da prihvatimo nepoznato i vežbamo pozitivan stav prema promenama, i pre svega ih vidimo kao izvor novih mogućnosti.

Iako promena može delovati zastrašujuće, ono što bi zaista bilo strašno jeste živeti život koji vam ne donosi nikakvu radost. Izazovite sebe da se suočite i prevaziđete strah od promene i stvorite onakav život koji bi za vas imao više smisla. I bio više ispunjen.

Kako prevazići strah od promene?

Potrebno je uvideti da je u nekom trenutku u prošlosti sve bilo nepoznato i novo. Potrebna je hrabrost i spremnost na akciju kako bi se krenulo putem promena. Strah od promene možete prevazići radom na sebi i uviđanjem svojih potencijala, kao i oslobađanjem od limitirajućih uverenja o sebi. Bitno je prihvatiti i sopstvenu ranjivost i činjenicu da nemamo kontrolu nad mnogim stvarima u našem životu, ali da ipak možemo prevazići okolnosti i situacije sa kojima se suočavamo. Prihvatanje promena znači i povratiti osećanje moći i samopouzdanja. Treba razmotriti pozitivne i negativne aspekte određene promene, čime se fokusiramo na činjenice, a ne na naše emocije.

Promena često znači da nešto gubimo. Ali svaki gubitak stvara otvoren prostor za nešto novo. Ne morate težiti da istovremeno ostvarite krupne promene u svim sferama svog života, jer ćete se osećati preplavljeno. Dovoljno je da postavite sebi neki manji cilj  u jednom aspektu u kome želite promenu, i radite na njemu. Manji ciljevi više motivišu, a svaki ostvareni cilj vodi većem samopouzdanju.

 

Autor: Milica Nenadović

Psiholog i TA psihoterapeut u edukaciji

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci