loader image

Psihološki aspekti andropauze

dec 7, 2023 | O životu | 0 Komentara

Teško je pronaći osobu koja nije čula za menopauzu (klimaks). Ali da li ste znali da kroz slične hormonalne promene prolaze i muškarci? Postoji i muška menopauza – andropauza (od andros – čovek). Andropauza se javlja u otprilike istom životnom dobu kao i menopauza.

Zbog čega je bitno da budemo informisani o andropauzi? Istraživanja pokazuju da svaki treći muškarac može da očekuje neku vrstu nagle hormonalne promene u svom telu nakon četrdesete godine. Posledice andropauze nisu samo fizičke, već i psihičke. Bez adekvatne informisanosti, muškarci bivaju iznenađeni i zbunjeni nastalim promenama.

(Photo by Andrea Piacquadio on Pexels)

Zbog čega se javlja andropauza?

 Osnovni „krivac“ za iznenadne promene je hormon testosteron, odnosno nagli pad u njegovog nivoa. Decenijama je ovaj hormon nazivan „muškim“, iako ga i žene imaju. Ako ostavimo sa strane pogrešno uverenje o monopolu koji muškarci imaju nad testosteronom, ipak moramo da priznamo da je istina da njegova količina u telu muškarca ima direktan uticaj na ponašanje, kao i na fizičko i mentalno zdravlje.

Nivo testosterona direktno utiče na funkcionisanje srca, mozga, bubrega, mišića i seksualnih organa.

U andropauzi dolazi do naglog pada nivoa testosterona kod nekih muškaraca, što dalje može nepovoljno da pogodi celokupno zdravlje. Za razliku od menopauze, kroz koju prolazi svaka žena, andropauza se ne javlja kod svih muškaraca.

Zbog toga što je uticaj testosterona toliko rasprostranjen, mi nećemo navoditi koje su sve fizičke posledice koje prate smanjenje njegovog prisustva u organizmu. Zadržaćemo se na mentalnim.

(Photo by Janko Ferlic on pexels)

Direktni efekti andropauze na mentalno zdravlje

Direktni efekti andropauze na mentalno zdravlje su brojni, a među najćešćima su:

 • Oslabljeno pamćenje – iako skoro svakome pamćenje slabi tokom starenja, nedavna istraživanja su pokazala da nivo testosterona ima značajan uticaj na pamćenje.
 • Oslabljena koncentracija – ne radi se o običnom lutanju pažnje. Pažnja luta i kod najzdravijih osoba. Radi se o poteškoćama da se prati prirodni tok običnog razgovora.
 • Seksualni nagon – libido je direktno pod uticajem nivoa testosterona, tako da njegov pad ima jasne efekte na nagon za seksom. Postizanje i održavanje erekcije može, a i ne mora, da bude posledica andropauze.
 • Umanjena motivacija koja utiče na potpunu promenu života muškaraca.

(Photo by Juan Pablo Serrano Arenas on pexels)

Indirektni efekti andropauze na mentalno zdravlje

Pored direktnih, postoje i indirektni efekti menopauze na mentalno zdravlje. To su:

 • Nesanica – muškarcima u andropauzi može da bude poremećen san. Nekvalitetan san dovodi do brojnih negativnih posledica po mentalno zdravlje.
 • Zamor – usko povezan sa prethodnim efektom andropauze. Konstantni osećaj zamora ili nedostatka energije kao posledica nedovoljnog odmora ili prekomerno aktivnog mozga.
 • „Brain fog“ (mentalna magla) – takođe povezana sa prethodnim efektima. Mogu da se jave poteškoće u logičkom zaključivanju, što dalje utiče na neoptimalno donošenje odluka u svakodnevnom životu.
 • Oslabljena produktivnost – nedostatak motivacije i energije ima direktan uticaj na produktivnost muškarca u andropauzi. Može da dođe do poteškoća da se održi ranija efikasnost u obavljanju profesionalnih ili ličnih obaveza.

 Muškarci u andropauzi doživljavaju smanjen osećaj opšteg blagostanja sa čestom i neuobičajenom anksioznošću i iritabilnošću, nervozom, promenama raspoloženja, depresivnim stanjima, poteškoćama sa pažnjom, nedostatak motivacije i umanjenu mentalnu vitalnost.

Postoji povećani rizik za depresiju kao posledica andropauze. Intenzitet simptoma opadanja nivoa testosterona ima značajan uticaj na intezitet depresije.

(Photo by Kindel-media from Pexels)

U istraživanju rađenom sa muškarcima starijim od 50 godina, koji su imali simptome andropauze, došlo se do sledećih rezultata: 68% je navelo da je tužno ili razdražljivo; 91% je navelo umanjen seksualni nagon; 89% je navelo smanjenu energiju; 79% problemi sa erekcijom; 77% je navelo da zaspi odmah nakon večere; 77% je imali problema sa pamćenjem i 51% je navelo da ima problema sa učinkom na poslu.

Šta može da bude od pomoći?

 S obzirom da su psihički simptomi andropauze veoma slični simptomima nekih drugih stanja, dobro bi bilo proveriti sa lekarom da li se zaista radi o andropauzi. Ukoliko je to slučaj, podizanjem nivoa testosterona stanje osobe može da bude znantno poboljšano.

Pored toga, korisno je raditi na poboljšanju opšteg stanja fizičkog i mentalnog zdravlja. Od pomoći je:

 • Zdrava ishrana;
 • Redovna fizička aktivnost;
 • Uredna higijena spavanja;
 • Redukcija stresa.

Naravno, navedeni elementi zdravog životnog stila su korisni za svaku osobu, bilo kojih godina i oba pola.

Ako je došlo do depresivnog stanja, psihoterapija i terapija antidepresivima su preporučeni načini pomoći.

(Photo by Rene Asmussen on pexels)

Za kraj…

Andropauza do sada nije dobila onoliko pažnje u javnosti koliko menopauza. Ipak, postoje osobe koje su pogođene njenim negativnim efektima. Veoma često se dešava da se novonastale promene, zbog postepenog nastupanja, sasvim zanemare.

Pogođena osoba donekle primećuje da ima češće promene raspoloženja, da je potištenija nego inače, da ima manje energije i da nije motivisana da kao nekada obavlja svoje radne i lične aktivnosti. Nastanak ovih doživljaja se pripisuje izazovnim previranjima svakodnevnice – stresom na poslu, problemima u privatnom životu ili samom starenju. Ove promene na ličnom planu menjaju i partnerski odnos i njegovu dinamiku, ali utiču i na opšte porodično funkcionisanje, pogotovo ako andropauza nastaje kada su deca mala ili se još uvek se nisu osamostalila.

Sve navedene posledice andropauze po mentalno zdravlje muškarca mogu da budu legitiman povod za odlazak na psihoterapiju. Psihoterapija može da bude veoma korisna, ali bi od velike pomoći psihoterapeutu i samom klijentu bilo da znaju da li su nastali problemi (donekle) uzrokovani hormonalnim promenama. Zbog toga se savetuje i pregled lekara.

Izvori:

 1. Understanding the male menopause and mental health (optimale.co.uk)
 2. Andropause and Mental health Issues – Psychological Reflections (wordpress.com)

 Naslovna fotografija: Cottonbro studio on pexels

Autor: Nikola Šašić

andragog i edukant REBT psihoterapije

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci

Zašto nas osećanja zbunjuju?

Zašto nas osećanja zbunjuju?

Veliki deo našeg iskustva čine emocionalne reakcije. Osećamo tugu povodom prekinutog odnosa, anksioznost povodom neizvesne budućnosti, bes prema napornom komšiji, krivicu povodom nepromišljeno...