loader image

Relaciona trauma

apr 17, 2023 | O životu | 0 Komentara

Većini nas su poznate traume koje podrazumevaju seksualno zlostavljanje, fizičko nasilje, očigledna maltretiranja, gubitke, iznenadne događaje koji bitno obllikuju dalji život osobe. Međutim, koliko nas je upoznato sa traumom koja nastaje u odnosima kao posledica produženog zanemarivanja određene osobe i njenih potreba, kao posledica saznanja “Ni na koga se ne mogu osloniti” ili “Nisam bitan/bitna”?

(Photo by Victoria Akvarel on Pexels)

Šta je relaciona trauma?

Relaciona trauma, kao što i sam naziv kaže, nastaje u odnosima.

Tim pojmom opisujemo posledice zlostavljanja, zanemarivanja, maltretiranja ili napuštanja u odnosu. Kod odraslih koji su doživeli relacionu traumu najčešće se može uvideti iskustvo odrastanja u atmosferi koju odlikuje nepoverenje prema svetu, tačnije prema roditeljima/starateljima ili drugim značajnim odraslima. Posledice traume su sve dublje što je duže trajao odnos prožet navedenim negativnim iskustvima.

 

Koji su simptomi relacione traume?

Simptomi relacione traume su:

 • Opšti osećaj bezvrednosti
 • Socijalna anksioznost ili društveno izbegavanje
 • Preterana zavisnost od drugih, potreba ili ponašanje koje traži pažnju
 • Nepoverenje prema drugima
 • Neprijateljstvo, ljutnja, bes ili napadi tuge
 • Ponavljajući flešbekovi i emocionalni „okidači“
 • Negativni ili nihilistički stavovi o sebi ili svetu uopšte
 • Hronične fizičke bolesti ili hronični bolovi u telu
 • Hiperbudno ponašanje
 • Izbegavanje ljudi, mesta ili situacija povezanih sa traumatskim iskustvom

(Photo by Chloe Amaya on Pexels)

Koji su uzroci relacione traume?

Neki od uzroka relacione traume su:

 • Iskustva sa negovateljima ili starateljima koja su suštinski haotična, nestabilna, nesigurna, nedosledna i nepredvidiva;
 • Izloženost nasilju u porodici;
 • Iskustva sa zanemarujućim, apatičnim ili emocionalno nedostupnim starateljima;
 • Iskustva sa starateljima koji su vas povređivali ili nisu uspevali da se zalažu za vas i vaše potrebe;
 • Iskustva sa starateljima sa mentalnim bolestima (kao što je roditeljstvo narcisoidne osobe) ili zavisnošću.

(Photo by Brother’s photo on Pexels)

Kako relaciona trauma može uticati na život odrasle osobe?

Još uvek nije dovoljno razvijena svest o postojanju i značaju relacione traume zbog čega se često njenim simptomima ne pristupa adekvatno, već se to čini uz kritike, nerazumevanje i veliki otpor prema emocionalnim stanjima koje osoba sa relacionom traumom doživljava.

Rane koje je osoba doživela u detinjstvu opstaju i u kasnijim odraslim odnosima, a naročito sa emotivnim partnerima. Naime, ukoliko osoba u detinjstvu nije stekla doživljaj poverenja da se može osloniti na svoje staratelje, da je sa svim svojim emocijama i potrebama vredna, adekvatna i važna, često ni u kasnijim odnosima neće smatrati da je bezbedno prepustiti se i emotivno otvoriti.

Osobe koje su se osećale napušteno, usamljeno i zanemareno u detinjstvu grade sliku o sebi na osnovu tog iskustva. One počinju da veruju da “zaslužuju” da ponovo budu odbačene, zbog čega biraju partnere koje ne mogu da odgovore na njihove emocionalne potrebe, odnosno partnere koji ih maltretiraju, napuštaju, varaju na različite načine, žele da ih “poprave”. Osoba ostaje u tom odnosu, jer ne zna za drugačije iskustvo i slika o sebi kao “nedovoljno adekvatnoj osobi” nastavlja da se produbljuje.

Suprotno, osobe sa relacionom traumom mogu i izbegavati dublje odnose po svaku cenu. One teže da budu u kratkim i površnim odnosima bez opasnosti da bi mogli da se prepuste i da se, posledično, prikažu ranjivima.

(Photo by Lil Artsy on Pexels)

Relaciona trauma utiče na to da se osećamo nevidljivo. Osobe sa iskustvom relacione traume na svakom koraku “testiraju” ljubav drugih i kroz njihove postupke zaključuju koliko su drugima značajni. Zaključak često bude da nisu važni i da ih niko ne voli. Takođe, ove osobe mogu da se distanciraju od sopstvenih emocija, jer su u detinjstvu naučili da njihove emocije nisu važne, da nema ko da ih čuje i da je bezbednije “zalediti se”.

Roditeljstvo može biti posebno izazovno za osobe koje su doživele traumu u odnosu. S jedne strane, žele da pruže svom detetu sve ono što oni nisu dobijali u svom detinjstvu, dok sa druge strane, upravo taj drugačiji pristup sopstvenoj deci može podstaći još veću ljutnju ka roditeljima koji nisu bili tu na način na koji je to bilo potrebno.

Budimo pažljivi prema deci!

I danas se često može čuti “Ma oni su mali, neće se ni sećati”. Ali istina je da će upravo rano, ali i kasnije, detinjstvo ostaviti neizbrisive tragove na razvoj deteta. Vrlo je važno da iznova osvešćujemo značaj dosledne ljubavi, brige i pažnje za pravilan razvoj deteta. U mozak malog deteta trauma je duboko utisnuta, kroz, između ostalog, mnoštvo nervnih puteva, hormona i neurotransmitera. Dodatno, stanje deteta je otežano njegovom nemogućnošću da imenuje problem, verbalizuje svoje emocije i upita za pomoć.

Budite otvoreni da primetite i razumete emocije deteta, koje vam on otkriva pomoću sopstvenih signala. Učite dete da pravilno, sporo i duboko, diše kada se unervozi. Važno je da dete zna da ga vidite, što podrazumeva i postavljanje granica i pravila kojih bi trebalo da se dosledno drži. Jačajte samopouzdanje deteta tako što ćete primetiti njegov trud i istaći pohvalu koja se odnosi na neko konkretno ponašanje koje je ispoljilo. Deca veoma bolno doživljavaju ukoliko ih izložite stidu ili sramu.

Igrajte se! Provodite zajedničko vreme i kreirajte “bezbrižnu zonu” u kojoj će se dete opuštati i radovati.

(Photo by Allan Mas on Pexels)

Tretman relacione traume

Ukoliko ste se prepoznali u tekstu ili u nekom njegovom delu, ne brinite – relaciona trauma je “izlečiva”. Rad na relacionoj traumi podrazumeva duži proces ponovnog sticanja poverenja i ohrabrivanja da se prepustimo. Ovaj rad će zahtevati da se vratite u detinjstvo, da naučite da razumete i imenujete određene stvari koje su vas “nejasno bolele”, da se osnažite da validirate sopstvena iskustva, bez stida i srama.

Koliko god neverovatno zvučalo, postoji i dobra strana relacione traume. Upravo vas povećana svest i razvijena osetljivost mogu obogatiti karakteristikama empatične i intuitivne osobe, što predstavlja veoma značajan resurs za uspostavljanje odnosa sa drugima.

Vraćanje u detinjstvo zahtevaće da se prisetite šta ste voleli u detinjstvu, čemu ste se radovali, šta vas je umirivalo, šta je bio vaš autentičan glas dok niste naučili da je najbezbednije “zalediti se” i iščekivati da opasnost prođe.

Verovatno u nekim trenucima osetite kako ulažete mnogo više energije od drugih da biste bili dobro. I verovatno jeste tako. Potreban vam je trud kako biste se osetili stabilno i umireno. I to je u redu. Vremenom, osećaćete oslobađanje u talasima, korak po korak, nekad ćete napraviti i neki korak nazad. Rad na traumi zahteva dugotrajan i uporan rad na sebi. Tragovi traume se ne mogu u potpunosti izbrisati, ali uz rad na sebi moći ćete da živite život u kojem će vam biti lakše da poverujete da možete biti voljeni takvi kakvi jeste.

Rane koje su nastale u odnosima, najbolje zaceljuju u odnosima. Odnos koji uspostavljate sa osobom koja vas prihvata, poštuje, koja je posvećena i dosledna, predstavlja veoma značajno korektivno iskustvo.

 

Izvori:

 1. Annie Tanasugarn Ph.D: The Common Effects of Complex Relational Trauma. Psychology Today
 2. Annie Wright: 10 Reflections on Relational Trauma Recovery Work. Psychology Today
 3. Annie Wright: The Importance of Play and Fun in Relational Trauma Recovery. Psychology Today
 4. Annie Wright: Making Sense of Complex Relational Trauma. Psychology Today
 5. Kimberly Key: Helping Children Recover from Trauma-Related Anxiety. Psychology Today
 6. Naslovna fotografija: Jonathan Borba on Pexels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jelena Janjić

Pedagog i sistemski porodični psihoterapeut

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci